14 nov. 2015

Omagieri, concursuri, folclor şi bucate româneşti pentru românii din Jula

În săptămâna dintre 2–6 noiembrie, la Jula au fost organizate mai multe evenimente cu caracter românesc, dedicate diferitelor generaţii de români din acest oraş. Cu acest prilej, au avut loc şi comemorări pentru personalităţile româneşti din Jula, care îşi dorm somnul de veci în cimitirul situat în Oraşul Mare Românesc din Jula. Manifestările au făcut parte din programul intitulat „Zilele româneşti la Jula”, care s-a desfăşurat pe o durată de cinci zile, eveniment organizat de Autoguvernarea Românească a oraşului Jula.


Omagierea înaintaşilor români
Manifestările din prima zi au debutat cu omagierea lui Gheorghe Pomuţ (1818–1882), la bustul generalului american, născut în Jula, care se află situat în Piaţa Pomuţ din Jula, din anul 2007. Aici au fost rostite cuvinte de salut şi de apreciere de către primarul Görgényi Ernő, domnul ambasador Victor Micula şi domnul Tiberiu Juhasz, preşedinte AŢRU. Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan a săvârşit o slujbă de pomenire şi a adresat un cuvânt festiv, după care elevi din clasa a 11-a şi a 12-a de la Liceul „N. Bălcescu” au evocat în limbile maghiară, română şi engleză personalitatea şi viaţa lui Gh. Pomuţ, tinerii fiind pregătiţi de profesorul de istorie Robert Selejan. Omagierea s-a încheiat printr-o depunere de coroane de flori la bustul generalului de origine română.

Partea a doua a manifestărilor comemorative din această zi a continuat la cimitirul românesc din cartierul Oraşul Mare Românesc unde a fost oficiată o slujbă de parastas de către PS Siluan şi un sobor de preoţi şi diaconi, foşti slujitori ai bisericii pentru alte personalităţi româneşti din Jula şi pentru toţi românii care îşi dorm somnul de veci în acest cimitir. După slujba de parastas a ţinut o cuvântare despre personalităţile româneşti ale oraşului Jula, nu doar despre cei care sunt înmormântaţi în acest cimitir, doamna Maria Berényi, directorul Institutului de Cercetări al Românilor din Ungaria. Foarte multe personalităţi ilustre ale culturii româneşti s-au născut sau au activat aici, contribuind la păstrarea limbii şi identităţii, la întărirea comunităţii româneşti. „Comunitatea românească din Jula, în secolul al XIX-lea reuşeşte, nu doar să-şi facă cunoscută şi respectată prezenţa în viaţa urbei, ci şi să afirme propria spiritualitate. Trebuie, desigur, să avem în permanenţă în vedere faptul că ceea ce aceşti oameni luminaţi au iniţiat, realizat şi finalizat, stă sub semnul vrerii şi puterii lor cât şi a posibilităţii îngăduite de alţii”, a spus doamna Berényi despre personalităţile julane de care românii de aici pot fi mândri. În cuvântarea sa i-a amintit pe pictorii Gheorghe Cohan şi Rozalia Costa. Au fost amintiţi slujitorii Bisericii Ortodoxe Române înmormântaţi aici: Dumitru Sabău, cei trei vicari: Petru Mîndruţău, Teodor Misarăş şi Pavel Ardelean, apoi Gheorghe Negru şi alţii. Doamna Berényi a mai vorbit despre mecenatul Teodor Papp, Iustin Popovici, prim notar în Jula, Moise Nicoară, personalitate emblematică a oraşului şi a Bisericii Ortodoxe Române, David Voniga, David Nicoară (fratele lui Moise Nicoară), Constantin Pomuţ (fratele lui Gheorghe Pomuţ), primul profesor de psihiatrie al Facultăţii de Medicină din Pesta, creatorul uneia din tradiţiile înaintate ale învăţământului medical maghiar şi alţii. „Aceştia sunt doar câteva din personalităţile care ne propun nouă, celor de azi şi de mâine, nişte jaloane de comportament într-o Europă în tranziţie şi care revendică integrarea naţiunilor într-o nouă şi complexă entitate statală, fără să excludă sentimentul naţional. Identitatea etnică a unui popor se păstrează cel puţin prin trei elemente esenţiale, acestea sunt: limba, religia şi cultura. Şi aceşti oameni iluştri au militat tocmai pentru cultivarea şi consolidarea acestor trei componente esenţiale în care o naţiune sau o comunitate se recunosc”, a încheiat doamna Maria Berényi. La finalul evenimentului din cimitir au fost depuse coroane de flori la impunătorul mausoleu dedicat mecenatului culturii române, Teodor Papp.
Concurs pentru familii

În cadrul Zilelor româneşti la Jula, marţi, pe 3 noiembrie, a avut loc la Centrul Cultural Românesc din oraş concursul familiilor cu participarea a 8 familii de români din Jula: familiile Morar, Selejan, Havas, Ardelean, Stăvaru, Kovács, Cefan şi Borszéki. Moderatorul concursului a fost profesoara Stella Nicula Machhour, care a mărturisit în deschiderea programului că a mai organizat astfel de concursuri la sediul UCRU, începând cu anul 1994, an care a fost declarat de către ONU drept Anul Familiei. Din juriu au făcut parte PS Siluan, episcopul românilor din Ungaria, consulul general Florin Vasiloni, directoarea liceului, Maria Gurzău Czeglédi şi doamna Iuliana Jurău Rad, profesoară în pensie. Participanţii au fost supuşi la 8 probe, despre cultura, istoria şi obiceiurile românilor din Ungaria, despre personalităţile marcante ale românilor de pe aceste meleaguri, instituţii, publicaţii, jocuri distractive pentru copiii sosiţi împreună cu părinţii şi bunicii la concurs. Concursul s-a desfăşurat într-o atmosferă de competitivitate, dar şi de voie bună şi prietenie. Premiul I a fost câştigat de familia Cefan, pe locul II s-a situat familia Kovács, iar pe locul al III-lea a fost familia Stăvaru, dar toate familiile participante au primit câte un premiu generos din partea organizatorilor.Folclor şi tradiţii româneşti

O după amiază de tradiţie şi folclor a fost oferită românilor din Jula, miercuri, 4 noiembrie, când a fost amenajată şi o expoziţie dedicată costumului popular românesc din zona Banatului de Munte, cu exponate din colecţia doamnei Sorina Jurj, din Caransebeş. Totodată, cu acest prilej a fost lansată şi cartea „Cosmonautul Dumitru Prunariu în Ţara Făgetului şi în cosmos”, aparţinând domnului Ioan Gheorghe Oltean. Folclorul a fost adus la Jula de Ansamblului Folcloric „Zestrea Gugulanilor”, din Caransebeş, care îmbrăcaţi în costume populare bănăţene au încântat pe spectatori cu dansurile lor, dar şi mai mulţi interpreţi de muzică populară, din Banat, ca de pildă Maria Milu Sorescu, Mircea Cartisoreanu, Doriana Talpeş, Ana Jurj, Daniela Văcărescu, sau din Bihor, cunoscutul solist Cornel Borza, seara încheindu-se cu o horă românească.

Alte programe distractive

Programul a continuat joi cu o excursie la Casa Muzeu din Chitighaz, unde s-au putut gusta şi mâncăruri tradiţionale româneşti, oferite din partea organizatorilor, iar seara, la Liceul românesc din Jula, a fost organizată o întâlnire a tinerilor, cu muzică românească. În ultima zi a săptămânii, vineri, 6 noiembrie, au fost organizată o manifestare sportivă care a cuprins mai multe probe sportive: un mini-maraton, fitness, şah, tenis de masă, volei şi fotbal. La final, toţi participanţii au fost invitaţi la o cină comună apoi la un foc în curtea liceului julan.

A.B.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...