Românii de pretutindeni au un nou ministru delegat: Dan Stoenescu

Marţi, 17 noiembrie, au fost învestiţi în funcţie noii miniştri ai Guvernului României, condus de Dacian Cioloş. A fost ales şi un nou ministru delegat pentru românii de pretutindeni, în persoana tânărului diplomat Dan Stoenescu. Până a deveni ministru, Stoenescu a fost funcționar al Ambasadei României la Madrid. Anterior a mai ocupat funcții în DRP, la relația cu originarii din România, când această instituție era condusă de Eugen Tomac.
Din CV-ul său impresionant, menționăm că Dan Stoenescu are doar 35 de ani, este născut în Constanţa, e absolvent al Austin College din Texas, SUA, cu o diplomă de licență în Studii Internaționale (2003) și, în 2005, a obținut o diplomă de master în Globalizare și Dezvoltare de la Universitatea Warwick, Marea Britanie. Vorbește fluent spaniola, franceza, italiana, engleza, portugheza și araba.

A mai urmat cursuri post-universitare cu specializarea Migrație Forțată și Studii asupra Refugiaților la Universitatea Americană din Cairo (2006) și are un doctorat în Științe politice, acordat de Universitatea din București (2009), tema dizertației fiind „Naționalismul arab modern și identitate islamică după 1987''.
A predat cursuri la Universitatea din București și la Institutul Diplomatic Român. A scris mai multe cărți, eseuri și articole despre Lumea Arabă și Orientul Mijlociu. Interesele sale academice includ naționalismul arab, identitatea islamică, Hamas, Hezbolah și Frăția Musulmană. Pe parcursul carierei sale, a militat pentru drepturile românilor din diaspora și pentru păstrarea limbii, culturii și identității românești în afara granițelor. A lucrat, la Cairo, la Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiați și la Organizația Internațională pentru Migrație. A lucrat, în calitate de diplomat, la Beirut și a fost președinte al European Union National Institutes for Culture în Liban, pentru două mandate consecutive, ca reprezentant al Institutului Cultural Român.
În 2000, s-a numărat printre fondatorii Ligii Tinerilor Români de Pretutindeni, alături de Eugen Tomac, și apoi a înființat Centrul pentru Educație Democratică. Pe parcursul carierei sale, a militat pentru drepturile românilor din diaspora și pentru păstrarea limbii, culturii și identității românești în afara granițelor.
În cadrul audierilor dinaintea alegerii sale, Dan Stoenescu a afirmat că o problemă sensibilă este situaţia românilor din vecinătatea graniţelor, şcolile în limba română şi susţinerea societăţii civile şi a mass-media în limba română fiind prioritare.

E.Ş.

Comentarii

  1. Buna ziua. Am rugamintea sa-mi transmiteti adresa e-mail a domnului Ministru Dan Stoenescu. Multumesc.
    prof. Mihail-Ion Ungureanu
    Adresa mea este: mihail.ungureanu@yahoo.com
    tel. 0721 652 355

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu