Românii din Leta Mare îşi cinstesc înaintaşii

În sâmbăta de 7 noiembrie, în oraşul Leta Mare a avut loc evenimentul tradiţional legat de marile personalităţi ale neamul nostru, care au petrecut o vreme mai scurtă sau mai lungă în această localitate a Ungariei. Comemorarea lui Iosif Vulcan (1841–1904), fondatorul revistei Familia (1865), a lui Iustin Popfiu (1841–1882), preot greco-catolic, poet şi jurnalist, şi a lui Ioan Irinyi (1817–1895), chimist şi inventator, în anul acesta i-a adunat deja din nou în oraşul din apropierea Dobrâţinului pe cei care voiau să aducă omagiu acestor fii renumiţi ai neamului românesc de pe meleagurile bihorene. La invitaţia Autoguvernării Române din Leta Mare şi a Asociaţiei Culturale Române din acest oraş, memoria bărbaţilor renumiţi a fost cinstită între alţii de către Excelenţa Sa Victor Micula, ambasadorul României la Budapesta, de consulul general al României la Jula, Florin Vasilioni, de doamna Monica Radu, secretar la Ambasada României, de primarul oraşului Leta Mare, Menyhárt Károly, de preşedintele Tiberiu Juhasz, din partea Autoguvernării pe Ţară, de preşedintele Marius Maghiaru, din partea Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria şi de doamna primară Margareta Tat, din Micherechi. De la Oradea au sosit dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor şi Ioan Pop, directorul muzeului Iosif Vulcan.



Ziua memorială a început cu o scurtă conferinţă la primăria oraşului, unde cuvântul de deschidere a fost rostit de preşedintele Autoguvernării Române locale, Gavril Crişan. El a fost urmat de Menyhárt Károly, primarul oraşului, care a subliniat atât importanţa celor comemoraţi cât şi osteneala datorită căreia an de an se adună aici cinstitorii lui Vulcan, Popfiu şi Irinyi. La rândul său, ambasadorul Victor Micula, oprindu-se prima dată la evenimentele triste ale zilelor trecute, înmormântarea fostului preşedinte al Ungariei, Árpád Göncz şi incendiul tragic de la clubul Colectiv din Bucureşti, în ciuda atmosferei triste i-a felicitat pe organizatori pentru „însufleţirea şi conştiinciozitatea cu care se îngrijesc de memoria înaintaşilor lor”.
Participanţii s-au îndreptat apoi spre biserica greco-catolică din localitate, unde în cimitirul parohial au depus coroane la mormântul lui Iustin Popfiu, după care a avut loc a scurtă slujbă de pomenire oficiată de preoţii Szimicsku Ferenc (Leta Mare) şi Florin Tătar (Holod, jud. Bihor, locul de naştere al lui Iosif Vulcan). Următorul popas a fost în curtea şcolii generale care poartă numele lui Ioan Irinyi, şi unde sunt înmormântaţi mai mulţi membri ai familiei Irinyi. Ultima ceremonie de depunere de coroane a avut loc la placa memorială a lui Iosif Vulcan, amplasată pe peretele casei de cultură a oraşului. Ziua memorială a letanilor renumiţi s-a încheiat cu cina festivă oferită de gazde.

M.M.

Comentarii

  1. Cartea lui Iustin Popfiu - Poezie şi proză
    https://istoriaromaneasca.wordpress.com/2015/05/02/iustin-popfiu-poezie-si-proza/
    https://istoriaromaneasca.wordpress.com/2015/06/11/iustin-popfiu-note-la-disertatiunea-despre-literatura-romana/

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu