Referendumul pentru şcoala din Micherechi este valid şi de succes

Localnicii cu drept de vot din Micherechi au fost chemaţi duminică, 13 decembrie, la urne pentru un referendum la care şi-au putut spune părerea la întrebarea: „Sunteţi de acord ca, din anul şcolar 2016–2017, Consiliul Local Românesc din Micherechi să ceară dreptul de administrare a Şcolii generale bilingve de naţionalitate română din Micherechi?”. Din cei 1824 de alegători, s-au prezentat la urme 1014, dintre care 948 au votat cu „da”, 39 cu „nu”, celelalte fiind voturi invalide.
Conform acestui rezultat şi dorinţei majorităţii populaţiei cu drept de vot al satului, Consiliul Local Românesc din Micherechi, singura autoguvernare locală transformată în autoguvernare românească după alegerile din toamna anului trecut, va înainta până la sfârşitul anului 2015 cererea de a prelua şcoala generală din localitate, care acum este în administrarea statului, prin Centrul KLIK.
Cu două zile înainte de referendum, în cutiile poştale ale micherechenilor au fost introduse pliante, întocmite de Autoguvernarea pe Ţară a Românilor din Ungaria şi semnate de preşedintele AŢRU, Tiberiu Juhasz, purtătorul de cuvânt în Parlament, Traian Kreszta şi Erica Borbely, consilier pentru învăţământ la AŢRU, care au conţinut multe informaţii denigratoare la adresa conducerii satului, dar care au avut efectul contrar celui aşteptat de AŢRU şi care a convins lumea să iasă la vot şi să-şi exprime voinţa pentru viitorul celei mai importante instituţii a satului, şcoala. În spatele acestei acţiuni stă faptul că, la rândul ei, şi AŢRU ar dori să preia de la stat administrarea şcolii din Micherechi.

E.Ş.

Comentarii