Şedinţă ordinară cu probleme organizatorice dar şi cu grave acuzaţii

Şedinţa ordinară din 26 noiembrie a Adunării Generale a Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria a început cu probleme administrativ-organizatorice, ca în a doua parte să se transforme în discuţii aprinse. Preşedintele Tiberiu Juhasz a anunţat la primul punct pe ordinea zi (întâmplări dintre ultimele două şedinţe) că s-au terminat lucrările de renovare la sediul AŢRU şi că au fost câştigaţi 2 milioane de forinţi pentru îmbunătăţiri la sistemul de încălzire al Centrului de Documentare şi Informare şi pentru schimbarea uşilor şi ferestrelor. Apoi au fost aprobate modificări la bugetul pe 2015 al AŢRU şi instituţiile administrate de aceasta. La fel s-a votat şi planul de măsuri propus în urma controlului Curţii de Conturi la AŢRU. Dr. Ioan Ciotea a prezentat planul de activitate al Comisiei Civile şi pentru Tineret, care a obţinut majoritatea voturilor deputaţilor. La fel au fost sprijinite, după mai multe discuţii, şi cele două cereri înaintate pentru această comisie: sprijinirea activităţii Teatrului Român de Amatori al elevilor de la Liceul „N. Bălcescu” din Jula şi a Corului „Pro Musica” din Jula.
Doamna Erica Borbely a propus aprobarea unei declaraţii de intenţie ca AŢRU să înfiinţeze în viitorul apropiat două noi instituţii: un centru pedagogic de metodologie şi un teatru. Aceste două tipuri de instituţii la alte minorităţi există deja, numai la români nu.
La capitolul diverse, purtătorul de cuvânt în Parlament, Traian Kreszta, sosit cu puţină întârziere la şedinţă, a dat câteva replici la articole apărute recent în revista locală „Viaţa Micherechiului”, editată de Primăria din Micherechi, dar nu prea s-a înţeles de ce aici, la această şedinţă îşi spune punctul de vedere şi nu acolo unde crede că a fost criticat, adică la Micherechi. La fel de neînţeles a fost şi intervenţia doamnei Maria Boca Cozma, profesoară pensionară din Micherechi, care a participat la şedinţă ca un spectator, dar care a luat cuvântul acuzând Primăria din Micherechi de deturnări de fonduri şi alte lucruri grave. Deputatul dr. Gheorghe Ruja, avocat de meserie, a cerut preşedintele AŢRU să închidă şedinţa şi să nu-i mai dea posibilitatea doamnei Cozma să facă defăimări publice, pentru că astfel de probleme nu ţin de AŢRU ci ce poliţie.
AŢRU va mai ţine două şedinţe în cursul lunii decembrie.

E.Ş.

Comentarii