Hramul Așezământului Monahal Românesc din Budapesta

Aşezământul Monahal Românesc din Budapesta, care este închinat Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul împlineşte 7 ani de rodnică activitate în mijlocul comunităţii ortodoxe româneşti din capitala Ungariei, şi a sărbătorit hramul pe 10 ianuarie.
La această sărbătoare, Sfânta Liturghie Arhierească a fost săvârşită de către Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria împreună cu Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei şi un sobor de preoţi şi diaconi, din Ungaria şi România, între care s-au numărat pr. protosinghel David Pop, superiorul aşezământului monahal "Sfântul Ioan Botezătorul” din Budapesta şi pr. Marius Maghiaru, protopop ortodox român de Budapesta.

Grupul psaltic „Sfântul Nicodim de la Tismana”, al Episcopiei Severinului şi Strehaiei, a dat răspunsurile la strană spre bucuria sufletească a credincioşilor, veniţi în număr mai mare, să ia parte la sărbătoare, informează Biroul de presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.


Cuvântul de învăţătură al zilei a fost ţinut de PS Episcop Nicodim, care a elogiat persoana şi lucrarea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, Ocrotitorul Mânăstirii Româneţti din Budapesta şi al multor alte locaşuri de cult din întreaga lume şi i-a încurajat pe credincioşi să rămână întotdeauna statornici în credinţa lor drept-măritoare şi aproape de Bunul Dumnezeu, Care ne poartă de grijă tuturor.
Îndată după Sfânta Liturghie, credincioşii români din Budapesta au mai avut parte de o mare bucurie, printr-un minunat şi dinamic concert de cântece patriotice şi populare româneşti din zona Olteniei, dar şi din alte zone ale ţării, interpretate cu mult talent de tinerii solişti veniţi din părţile Mehedinţiului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Nicodim, şi care dincolo de preocupările lor aparte pentru muzica bisericească psaltică, au dovedit că se pricep foarte bine să aducă la lumină şi alte tradiţii vechi şi frumoase ale Neamului Românesc. Cântecele au emoţionat sufletele tuturor participanţilor, care în felul acesta s-au simţit mai aproape de Ţară şi mândri că fac parte dintr-un Popor care a ştiut să se bucure, la ceas de sărbătoare şi este păstrător al unor comori de suflet inestimabile.



Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan a adus mulţumire Ierarhului Severinului şi Strehaiei şi oaspeţilor dragi din Drobeta Turnu Severin şi din părţile Mehedinţiului, care şi de această dată au luat parte la hramul Aşezământului Monahal Românesc din Budapesta şi au bucurat în mod deosebit sufletele tuturor. Sărbătoarea hramului s-a încheiat printr-o agapă frăţească oferită participanţilor din partea Aşezământului Monahal.

Comentarii