O şcoală românească de 90 de ani, cu multe amintiri frumoase

„Şcoala este rădăcină,
Vieţii necesar avânt,
Duce rodul spre lumină
sau îl lasă… în pământ."
(Constantin Mândruţă)


Acest citat este gravat pe placa memorială aşezată, în ziua de 18 decembrie 2015, pe peretele şcolii generale din Bedeu, cu ocazia aniversării a 90 de ani de la înfiinţarea şcolii. Placa a fost realizată la iniţiativa Autoguvernării Româneşti din Bedeu şi a fost inaugurată cu participarea localnicilor.



Evenimentul a început cu vernisajul unei expoziţii fotodocumentare, care a cuprins documente şi cataloage vechi, fotografii, certificate şi alte amintiri, adunate de la locuitorii satului, foşti elevi ai acestei şcoli. Expoziţia a fost deschisă de directoarea Elena Silaghi, care a vorbit despre începuturile învăţământului românesc din Bedeu evocând figurile pedagogilor de odinioară. Foştii elevi au împărtăşit cu bucurie vechi întâmplări de pe băncile şcolii.


După dezvelirea plăcii memoriale, au fost aşezate coroane de flori din partea locuitorilor satului. Programul a continuat apoi în Casa de cultură, unde elevii şcolii au prezentat sceneta Betleemului, iar Fanni Balogh, elevă în clasa a 3-a a cântat cântece româneşti şi ungureşti. După spectacolul cultural, toţi oaspeţii au fost invitaţi la o cină comună.
Membrii Autoguvernării Româneşti din Bedeu sunt profesori şi educatoare. Ei sunt foarte conştiincioşi de faptul că limba română trebuie îngrijită în permanenţă, ea trebuie transmisă tinerelor generaţii, pentru că limba şi tradiţiile noastre vor trăit doar până când vor mai fi cine să le îngrijească.


A fost atât de plăcut să auzim, la acest moment aniversar, oameni în vârstă care vorbesc foarte frumos limba română şi cărora tinerii trebuie să le fie recunoscători pentru că au salvat aceste valori până în zilele noastre.

Autoguvernarea Românească din Bedeu vă urează tuturora An Nou fericit!

Comentarii