Şedinţă de sfârşit de an la AŢRU

Şedinţa ordinară din 29 decembrie a Adunării generale a Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria a avut de dezbătut mai multe puncte pe ordinea de zi. Temele incluse pe agendă şi analizate de către membrii AŢRU au vizat atât proiecte prevăzute în programul de activitate pe anul în curs, cât şi unele problematici de actualitate.
Şedinţa condusă de Tiberiu Juhász a început cu un informativ al preşedintelui despre evenimentele şi dezbaterile la care AŢRU a contribuit între cele două şedinţe. La al doilea punct a fost acceptată, de către cei 8 deputaţi prezenţi, completarea Statului de Funcţionare şi Organizare pe baza propunerilor Curţii de Conturi. La întrunire a fost votată şi modificarea Actului Constitutiv al Şcolii şi Grădiniţei bilingve din Chitighaz, modificare determinată de schimbarea numelui străzii pe care se găseşte aceste instituţii, numele schimbându-se din Úttörő în Szent Imre. Apoi a fost dezbătut şi votat în unanimitate contractul de finanţare pentru cele două publicaţii româneşti „Foaia românească” şi „Cronica”. Adunarea generală a fost de acord şi cu propunerile comisiilor, financiară şi de învăţământ, de a fi acordată distincţia anului 2015 „Pentru Românii din Ungaria” domnului Traian Kreszta din Bătania, purtător de cuvânt în Parlament, fost preşedinte al AŢRU, iar cea „Pentru Învăţământul Românesc” doamnei prof. Ildikó Olah din Apateu.
Deputaţii AŢRU au examinat şi cererea înaintată de către Editura de Presă şi Carte Românească „Cronica” Non Profit Srl, privind finanţarea ziarului care va încheia anul 2015 cu minus dacă nu este sprijinit. Astfel, Adunarea generală a hotărât să ajute ziarul cu 1 milion de forinţi.
La penultimul punct pe ordinea de zi s-a decis ca la o următoare şedinţă consilierii pe probleme de învăţământ, relaţii externe şi bisericeşti să prezinte un informativ despre activitatea pe anul 2015.
Ca încheiere, la capitolul diverse, Adunarea generală a fost informată de către şeful oficiului AŢRU, Gheorghe Cozma, că şcoala din Bătania a fost finanţată de către Primăria oraşului Bătania, prin Autoguvernarea pe Ţară, cu 1 milion de forinţi, bani din care şcoala generală va cumpăra 5 laptopuri noi.

A.B.

Comentarii