11 feb. 2016

Festival de Cârnaţi şi Şuncă, la Jula, în aşteptarea Paştilor

Detalii despre programul festivalului:
Cinci zile libere, pline de distracţie, mâncare bună şi multă muzică îi vor aştepta pe julani şi pe toţi cei care vor vizita oraşul Jula la mijlocul lunii martie. În perioada 11–15 martie, în oraşul balnear se va organiza cea de-a şasea ediţie a Festivalului de Cârnaţi şi Şuncă, la care sunt aşteptate toate familiile care se pregătesc de sărbătoarea Paştilor. Pentru prima dată în istoria acestui festival, organizatorul nu este Asociaţia Păstrătorilor de Tradiţii a Măcelarilor din Jula, cum a fost până acum, ci Gyula System Srl, condus de întreprinzătorul român Tiberiu Bordaş, care ne-a „explicat” cu argumente concrete şi cu elemente din programul variat de ce merită să vizităm acest festival.


– În mod tradiţional, acest festival se organizează în fiecare an cu două săptămâni înaintea sărbătorii Paştilor, tocmai pentru a ajuta familiile să-şi facă proviziile cu produse de calitate: cârnaţi, salamuri, şuncă şi tot ce poftesc pentru masa de Paști. Publicul nostru ţintă sunt familiile, deci toate generaţiile, de la mic la mare, sunt aşteptate la festivalul care se va organiza în parcul din faţa Cetăţii din Jula.
– Cum atrageţi turiştii şi vizitatorii? De ce merită să vină la festival?
– Festivalul se va desfăşura în corturi uriaşe amplasate în parcul Cetăţii din Jula. Alături de cortul de 1200 m2, unde se vor desfăşura concertele şi concursurile, vom mai avea un cort de 400 m2, un spaţiu de expoziţie pentru reprezentanţii firmelor de măcelari, unde vor fi nu doar expuse produse gustoase, dar vor putea fi şi cumpărate. Programul celor cinci zile de festival va fi foarte variat şi distractiv. De exemplu, în fiecare zi se vor tăia porci, astfel că se vor găsi mâncăruri proaspete şi de cea mai înaltă calitate. Pentru copii se vor organiza programe distractive, cercuri de creaţie şi lucru manual, spectacole muzicale pentru copii, dar şi cei mici se vor putea întrece în a face cârnaţi. Vor fi organizate diferite conferinţe de specialitate, expoziţii şi târguri, concursuri de cârnaţi şi şuncă, ne vom aminti de renumiţi măcelari din Jula, se vor face sculpturi din şuncă, vor avea loc spectacole de dansuri populare şi dansuri moderne, stand-up comedy, vor concerta trupe ungureşti ca Pernahajder Campbell, Cimballi Band, Marót Viki şi Nova Kultúr, The Boys, Hevesi Happy Band, Palmetta, Honeybeast, Kontor Band, solişti ca Péter Szabó Szilvia sau Nótár Mary, ca să dau numai cele mai importante nume.
– Câţi vizitatori aşteptaţi la acest festival?
– Aşteptăm zilnic între 5–10 mii de vizitatori, avantajul nostru fiind că acesta este primul festival gastronomic al anului în întreaga regiune. Deci, pot să spun că noi deschidem rândul festivalurilor gastronomice.
– De ce durează acum aşa de mult acest festival, cinci zile, pentru că de obicei durează doar trei zile?
– În Ungaria, perioada 11–15 martie vor fi zile libere, 15 martie fiind zi naţională, deci festivalul va începe de vineri şi va dura până marţi. Sperăm ca familiile să se folosească de aceste zile nu doar pentru a se odihni, dar şi pentru a se delecta şi pentru a face primele pregătiri pentru Paşti.

– Spuneaţi că cei care doresc chiar vor putea să-şi cumpere de la festival şi cârnaţii sau şunca pentru Paşti. De ce s-o cumpere de aici? Nu o să fie mai scumpă decât la magazine?
– Noi nu concurăm cu şuncile de slabă calitate, ci cu cele mai gustoase şi de bună calitate. La Festivalul de Cârnaţi şi Şuncă de la Jula se va putea cumpăra doar produse de calitate la un preţ mediu. Un avantaj mare: înainte să cumperi aici vei putea gusta produsul pe care vrei să-l ai pe masa de Paşti!
Jula se află la graniţa cu România şi ştim bine că acest oraş, cu băile termale şi festivalurile sale, este atractiv şi pentru turiştii români. La Festivalul de Cârnaţi şi Şuncă acordaţi atenţie şi acestui aspect?
– Da, bineînţeles, ne-am gândit şi la acest lucru, dar probabil turiştii români vor veni numai în weekend, pentru că în România atunci nu vor fi zile nelucrătoare. Programele noastre sunt dedicate tuturor vizitatorilor şi pentru a se orienta mai bine oricine, la punctele informatice de pe teritoriul festivalului vom asigura ghizi care vorbesc inclusiv limba română. Ei vor fi uşor de găsit, pentru că pe haina lor va scrie acest lucru.
E.Ş.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...