26 feb. 2016

Micul carnaval al măştilor de alungare a iernii

„Vă invităm azi să poftiţi, în lumea noastră minunată,
Cu basme, cu »a fost odată« cu drag să reamintiţi
De vremea când eraţi copii.
Închideţi ochii şi visaţi,
În lumea basmului, intraţi!
În lumea de povesti noi vom călători
Şi cu eroii basmelor acum ne-om întâlni.”Cu acest mesaj de întâmpinare au defilat preşcolarii de la grădiniţa românească din Jula, prinţi, prinţese, feţi frumoşi, Albă ca Zăpada, cowboy, indieni, dovlecei şi buburuze, scufiţe şi vânători, iepuraşi şi alte personaje. Rupte parcă din poveşti şi basme pentru copii, personajele interpretate de prichindeii de la grădiniţă au prins viaţă într-un decor de primăvară la sărbătoarea „fărşangului”.
Pregătirile pentru carnaval au început dis de dimineaţă. Costumele, coafurile, accesoriile, toate trebuiau să arate impecabil, aşa că eforturile educatoarelor au fost pe măsură. După ce în mare grabă toate detaliile au fost puse la punct, a început carnavalul. Parada costumelor a fost pe grupe. Rând pe rând au defilat spre entuziasmul educatoarelor şi a câtorva părinţi prezenţi, strânşi în jurul „scenei” copiii costumaţi în vrăjitoare, vânători, pisicuţe, şoricei, zâne, ursuleţi sau dovlecei.Copiii s-au distrat, au dansat şi au defilat pe „scena” imaginară. Câţiva dintre eu au plâns uşor, intimidaţi de privirile aţintite asupra lor. Dincolo de emoţia trăită, activitatea a urmărit stimularea interesului copiilor pentru înţelegerea şi păstrarea tradiţiilor legate de acest obicei de alungare a iernii.
Scăpaţi de emoţiile serbării, copiii au fost ospătaţi pe grupe, cu bunătăţile gătite de părinţi pentru acest eveniment deosebit pentru ei, de la care nu a lipsit bineînţeles nici gogoşii pufoşi de carnaval.

A.B.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...