Practică jurnalistică în redacţia „Foii româneşti”

Vanda Atyin este o tânără de 21 de ani, care în aceste zile „gustă” pentru prima dată cum este să ai un serviciu. Vanda este originară din sătucul bihorean Bedeu, trăieşte cu familia ei în Biharkeresztes, studiile liceale şi le-a terminat la Liceul „N. Bălcescu” din Jula, azi este studentă la Facultatea de Ştiinţe ale Comunicării din Dobriţân. În ultimul semestru dinaintea examenului de licenţă, orice student are obligaţia să facă o practică de aproape trei luni. Cu aprobarea mentorului ei de la facultate, Vanda a ales să cunoască mai îndeaproape munca de la săptămânalul românilor din Ungaria.


– În aceste zile îţi petreci timpul la un loc de muncă, nu în băncile şcolii. Cum este practica la redacţia revistei noastre, „Foaia românească”?
– Această experienţă este una nouă şi totodată interesantă. Am aşteptat foarte mult aceste zile, ca să încep să fac practica într-o redacţie adevărată şi mă bucur foarte mult că am fost primită aici. Am de fiecare dată o senzaţie plăcută când păşesc poarta acestei instituţii. Sunt atentă la toate şi învăţ. Pentru că această experienţă este o noutate încă pentru mine, deocamdată am o mare plăcere să fac cunoştinţă cu lucrurile noi. Îmi place să fiu la curent cu noutăţile, acest lucru fiind esenţial la un ziar. Sunt fericită să-mi fac treaba cu care sunt încredinţată, pentru că îmi place ceea ce fac.
– Te rog să-mi povesteşti câteva lucruri despre universitatea la care studiezi! Unde şi ce înveţi?
– Studiez la Universitatea din Dobriţân, care dispune de 14 facultăţi şi o gamă largă de specializări. Pentru că trebuie să alegi o specializare, acest lucru îţi oferă posibilitatea să acumulezi cunoştinţe bogate pentru o viaţă. În plus, avem profesori deosebit de buni, dar şi ajutători. Universitatea dispune de institute de cercetare cu laboratoare bine dotate astfel încât să satisfacă cele mai exigente cerinţe de calitate în care se pot face experienţe serioase, se pot depista chiar şi antiviruşi, etc. Avem la universitate şi foarte mulţi studenţi străini, conform cărora oraşul Dobriţân este minunat, liniştit, iar universitatea este perfectă. Tocmai de aceea am venit şi eu aici, din acelaşi motiv am ales şi eu să-mi continui studiile la Dobriţân. Pe lângă învăţătură am ocazia în timpul liber să participăm şi la petreceri. Săptămânal sunt organizate de către studenţi festivaluri şi petreceri, la care sunt invitate vedete cunoscute, lucru important şi pentru universitate. Sunt numeroase opţiunile pentru distracţie, facilităţi sportive, etc. Despre Universitatea din Dobriţân se spune că este diversificată, prietenească şi niciodată plictisitoare.
– De ce ai ales specializarea ştiinţele comunicării? Ce planuri ai pe viitor?
– Este foarte important să ne cunoaştem abilităţile. Eu am încercat să aleg în mod corespunzător conform abilităţilor mele. Astfel am ales Facultatea de Ştiinţe ale Comunicării şi Mass-media, de la Universitatea din Dobriţân. Sunt la profilul de comunicator, la pregătire universitară de specialitate. Acest lucru poate fi făcut în doi ani şi se concentrează în mod deosebit pe practică. Îmi place să vorbesc, să comunic, mă ştiu descurca şi ştiu explica orice situaţie, astfel încât această parte nu este o problemă. Am dorit să mă dezvolt şi să progresez şi mai mult în acest domeniu, iar specializarea aleasă mă ajută în formare. Planurile mele de viitor includ educarea profesională, aş dori să găsesc un loc de muncă în acest domeniu şi să continui să progresez.
– În a doua zi de practică ai participat la o conferinţă de presă adevărată, despre care anterior ai ştiut doar lucruri teoretice. Cum a fost? Ce gânduri, ce întrebări te-au copleşit atunci?
– Am aşteptat cu nerăbdare conferinţa de presă. Aceasta a fost ţinută la Autoguvernarea pe Ţară a Românilor din Ungaria, care atunci a primit vizita subsecretarului de stat pentru naţionalităţi. A fost interesant să văd cum lucrează reprezentanţii presei. Am încercat să memorez cele auzite acolo şi să îmi aduc aminte de cele învăţate până acum. Pentru moment, am fost prezentă doar în calitate de observator, şi am contemplat. Data viitoare, poate voi avea curaj şi să pun întrebări…
– Ai absolvit în urmă cu doi ani Liceul „Nicoale Bălcescu” din Jula. Ce sfaturi ai da absolvenţilor de anul acesta privind examenele de bacalaureat care se apropie şi pentru alegerea unei şcoli superioare?
– Bacalaureat. Asupra acestui cuvânt ne concentrăm încă de pe vremea când îl auzim la şcoala generală. Pe măsură ce se apropie momentul acestor examene, creşte în noi tot mai mult frica şi dorinţa de a reuşi cât mai bine. Aceste sentimente durează doar până primeşti subiectul şi coala de hârtie. Nu este nevoie decât de o respiraţie profundă şi-l faci! Îl poţi face! Este o piatră de hotar, dar o sari uşor. Cei care doresc să-şi continue studiile mai departe, îi sfătuiesc să aleagă o meserie care le este aproape, în care se pot imagina pe ei. Să nu aleagă nici foarte greu, nici cel mai uşor. Să se informeze de la colegii mai mari sau de la cunoştinţe, să cerceteze cum este instituţia la care urmăreşte să ajungă. Dacă apar mai multe oportunităţi, ar trebui să-şi facă o listă pro şi contra. Nu trebuie să se teamă nimeni pentru că aceste lucruri sunt doar o bucată din drumul lung şi anevoios al vieţii. Doar ce va urma va fi o adevărată aventură.

E.Ş.

Comentarii

  1. Felicitari ! Mi se pare un lucru foarte bun ca un om tanar este interesat de activitatea la o institutie romaneasca. Ar putea fi un inceput pentru o cariera viitoare in slujba comunitatii romanilor de aici. Succes !

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu