11 feb. 2016

Vizita la românii din Jula şi Chitighaz a subsecretarului de stat Fülöp Attila - Subiecte centrale: reciprocitate şi sprijin pentru şcoli şi autoguvernări

Sprijin, dezvoltare, reciprocitate – cu aceste trei cuvinte se poate caracteriza cel mai pe scurt relaţia comunităţii româneşti din Ungaria cu statul maghiar. Despre aceste trei lucruri a vorbit jurnaliştilor şi subsecretarul de stat pentru problemele naţionalităţilor, domnul Fülöp Attila, din cadrul Ministerului Resurselor Umane, care marţi, 2 februarie, a efectuat o vizită oficială la românii din Jula şi Chitighaz. În cadrul unei conferinţe de presă de la sediul AŢRU, demnitarul de la Budapesta a anunţat cel mai nou sprijin acordat românilor din Ungaria, 150 milioane de forinţi pentru continuarea construcţiilor de la şcoala românească din Bătania, a prezentat faptul că finanţarea acordată românilor din Ungaria s-a dublat în ultimii cinci ani, dar a vorbit şi despre faptul că prin sprijinul dat naţionalităţilor de pe teritoriul ţării, Ungaria vrea să arate exemplu de urmat pentru alte guverne, care, pe bază de reciprocitate, să sprijine la fel comunităţile ungureşti din ţările lor.

Conferinţa de presă de la sediul Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria s-a ţinut imediat după o întâlnire a subsecretarului de stat cu conducerea AŢRU şi cu directorii instituţiilor româneşti de învăţământ. Fülöp Attila a informat că sprijinul central acordat naţionalităţii române a crescut în perioada 2010–2015 de la 137 milioane la 270 milioane de forinţi anual, sumă care cuprinde finanţarea pentru autoguvernările de naţionalitate, dar şi pentru tabere sau alte programe sprijinite prin proiecte civile.


Anunţul cel mai important al vizitei a fost faptul că statul va acorda 150 de milioane de forinţi pentru continuarea lucrărilor de construcţii la şcoala românească „Lucian Magdu” din Bătania, care funcţionţionează sub administrarea Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria şi în care momentan învaţă 160 de copii, de la grădiniţă până la şcoală. „Pe lângă familie şi biserică, şcoala este cea mai puternică legătură a tinerilor cu comunitatea românească”, a spus Fülöp Attila. Şcoala din Bătania a fost prima instituţie românească preluată de AŢRU, care acum are deja în administrare opt şcoli.
La rândul său, Traian Kreszta, purtătorul de cuvânt al românilor în Parlamentul de la Budapesta a apreciat buna colaborare şi a mulţumit pentru ajutorul acordat de Guvernul maghiar pentru comunitatea românească, iar de la crearea posibilităţii de a avea şi naţionalităţile oamenii lor în parlament, prin purtătorii de cuvânt, situaţia este şi mai bună deoarece şi naţionalităţile pot lua parte la crearea legilor.


„Interesul nostru, al tuturor, este ca să trăim într-o ţară cu conştiinţă identitară dezvoltată”, a spus subsecretarul de stat Fülöp Attila, care şi-a exprimat speranţa că acesta va fi un exemplu de urmat şi pentru guvernele altor ţări.
În cadrul vizitei sale la Jula, subsecretarul de stat de la Ministerul Resurselor Umane a trecut pe la Centrul de Documentare şi Informare al AŢRU şi redacţia „Cronica” al AŢRU, a purtat dialog cu conducerea Liceului „N. Bălcescu” din Jula, dar s-a deplasat şi la Chitighaz, unde a vizitat casa-muzeu şi s-a întreţinut cu conducerea şcolii generale româneşti din localitate.

E.Ş.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...