Mai avem nevoie de cărţi şi biblioteci româneşti? - La Micherechi se citeşte din ce în ce mai puţin…

Tinerii nu mai citesc azi pentru că nu au timp şi pentru că primesc mult mai uşor informaţiile de pe internet. Sunt anumite persoane care nu îşi permit să cumpere cărţile preferate, pentru că sunt foarte scumpe şi optează pentru variantele online. Şcolarii citesc doar volumele care sunt obligatorii în programa şcolară, iar restul informaţiilor care li se par interesante le iau după internet. Despre acest subiect mi-am propus să scriu, văzând cu diferite ocazii bibliotecile din comunitate fără vreun cititor. Am ales pentru prima dată să vizitez biblioteca din Micherechi, nu întâmplător, ci pentru simplul fapt că este atât biblioteca satului cât şi a şcolii. Bibliotecara Maria Petruşan Condoroş administrează o bibliotecă cu aproximativ 500 de abonaţi înregistraţi, dar cititori foarte puţini. „Lumea e ocupată cu grijile de zi cu zi, iar elevii nu prea mai citesc”, ne-a mărturisit dezamăgită de situaţia actuală.


Cititorii, o nevoie a bibliotecilor de azi

Biblioteca din Micherechi este finanţată de primăria localităţii. Abonamentele sunt gratuite, biblioteca este deschisă zilnic, iar angajata stă la dispoziţia cititorilor. Până recent, biblioteca avea în sarcină şi diferite cercuri pentru a atrage tinerii spre carte, dar aceste cercuri au dispărut pentru că elevii nu mai sunt interesaţi. Din cele mărturisite de bibliotecară, am aflat că în jur de 60% din abonaţi ar fi elevi, iar restul adulţi, însă cei interesaţi de citit sunt la ora actuală sătenii şi nu copiii. „Ne place să spunem că avem o bibliotecă românească, pentru că avem foarte multe cărţi în limba română. În ultimii ani am avut bucuria să primim mai multe donaţii de carte de la Bucureşti, diplomaţii români în Ungaria ne-au susţinut pentru ca paleta să fie cât mai vastă, am primit manuale, dicţionare şi volume pentru lectură în limba română, iar o mare parte din volumele noi le-a adus domnul Vladimir Pustan (fost pastor penticostal din Beiuş, preşedintele organizaţiei de tineret „Cireşarii” – n.n.). Cu toate acestea nu ne putem lăuda cu o bibliotecă foarte modernă pentru că avem multe lipsuri. Avem nevoie de volume noi, de cărţi pentru copii, de dicţionare, de literatură frumoasă, de cărţi atractive, însă cea mai mare nevoie este cititorul”, ne-a mărturisit doamna Petruşan.


O vină au şi părinţii…
„Copiii caută pe internet referate sau rezumate ale cărţilor care ar trebui citite şi astfel nu mai ajung să citească ei înşişi nicio carte întreagă. Dacă stau de vorbă cu unii părinţi şi ei fac de multe ori comparaţie între perioada când erau ei adolescenţi şi perioada actuală. Între timp însă au intervenit multe schimbări şi activităţile copiilor s-au diversificat mult. Cititul nu mai este singura modalitate de a petrece timpul. Dacă îi întreb pe copii de ce nu vin la bibliotecă, sau de ce nu participă la acţiunile organizate aici la noi periodic de Biblioteca Judeţeană, răspund simplu că nu au timp. Copiii de azi au alte posibilităţi, televizoare cu zeci de posturi tv, telefoane mai profesioniste chiar decât calculatoarele de la şcoală, tablete, laptopuri, tot ce-şi doresc… aşa că o vină au şi părinţii. Sarcina părinţilor este, precum şi a profesorului, să-i ajute să găsească o soluţie pentru timpul în care trăiesc. Pe vremea când eram eu copil nu erau atâtea posibilităţi, dar de fiecare dată când mergeam cu mama la Salonta, am avut o satisfacţie deosebită când mă ducea la librărie şi-mi cumpăra câte o cărticică…”, ne-a mai spus bibliotecara Maria Petruşan.


Copiii de azi citesc… internetul

Sigur că fiecare îşi aminteşte cu drag de câteva cărţi pe care le-a citit la vârsta copilăriei. Pentru a începe o carte şi mai ales pentru a trece de primele pagini este nevoie de o stare. Este nevoie ca ceva să te atragă în respectiva carte, să te incite, să fii curios, amuzat, intrigat, să ai o trăire suficient de puternică pentru a depune efortul necesar lecturii şi înţelegerii. Cei care citesc doar pentru că aşa se cere la şcoală nu îşi vor aminti cu plăcere de cărţile citite.
Pasiunea pentru lectură nu mai e o prioritate pentru tinerii din ziua de azi. Adevărat că internetul şi televizorul le ocupă tot timpul pe care îl au şi prea puţini se mai pot lăuda cu faptul că au citit o carte în ultimul timp. Mai mulţi spun că citesc destul pe internet, îşi adună informaţiile necesare de acolo. Însă există o problemă destul de gravă care persistă mai ales la tinerii din comunitate, care au şi o problemă aparte cu limba română, nu o cunosc îndeajuns, au învăţat-o doar la şcoală sau doar acasă. Pentru aceşti tineri ar fi importantă citirea unei cărţi în limba română, i-ar ajuta foarte mult. Cititul nu este numai o plăcere nemaipomenită, ci şi un mod de a înţelepţi. Lectura a ajuns să fie huiduită la şcoală, sunt cazuri în care un copil „cititor” nu-şi mai aduce cartea la şcoală pentru că îl iau în râs colegii pentru că el citeşte. Lectura i-ar putea ajuta pe copiii din şcolile noastre să se exprime mai uşor, sau să ştie să scrie o compunere de măcar o jumătate de pagină, nu de trei rânduri, cum am avut ocazia de multe ori să primim la redacţie…

A.B.

Comentarii