Editorial - Şi totuşi, etnobiznisul n-a murit…

Rromii din Budapesta s-au supărat foc pe primarul general al Capitalei pentru că acesta l-a făcut consilier personal pe probleme ale minorităţii rrome pe vicepreşedintele Autoguvernării Rrome pe Capitală. Şi de ce supărarea? Pentru că persoana respectivă, cu numele de Nagy Sándor, nu este de origine rromă!!! Adică, este un ungur. Aşa zic rromii, care de mai mult timp i-au cerut retragerea lui Nagy. Dar se pare că acestuia nici prin minte nu-i trece să renunţe. Între timp, despre Nagy s-a aflat că timp de 28 de ani a lucrat în cadrul Poliţiei şi la Oficiul de Securitate Naţională. Colegii din autoguvernare i-au cerut de mai multe ori demisia, dar el nu şi nu, ţine morţiş la funcţii şi chiar la tot mai multe. Ţiganii din autoguvernările de cartiere i-au cerut primarului general Tarlós István să-l retragă pe Nagy din această funcţie, în caz contrar vor demonstra în faţa Primăriei Capitalei.

Şi acum urmează răspunsul cinic, tipic politicienilor unguri, cinism cu care ne-am întâlnit, din păcate, de multe ori în ultimii 10 ani, şi noi, românii din Ungaria. Primarul general Tarlós a reacţionat într-un comunicat scurt în următorul fel: 1. Consilierul pe problemele rromilor este consilierul lui personal şi nu al Consiliului Local şi a fost numit la propunerea comunităţii rrome. 2. Dacă persoana respectivă este vicepreşedintele Autoguvernării Rrome pe Capitală eu de unde ar trebui să ştiu că nu este de origine rromă? Cum aş putea eu controla? Dumneavoastră l-aţi ales de vicepreşedinte. 3. Eu nu am avut nici habar că respectivul a lucrat la securitate. Iată răspunsurile scurte pe care le-a dat primul om al Capitalei pentru rromii supăraţi! Răspunsuri extrem de cinice şi arogante. Adică, vina le aparţine celor ce l-au ales pe Nagy şi nicidecum celor care au creat acele legi (a naţionalităţilor şi cea electorală) care permit abuzurile în numele unei naţionalităţi. Odată cu aceste răspunsuri însă să nu credeţi că a urmat şi demiterea automată a acelui ungur care se dă ţigan. Politicienii noştri se spală pe mâini şi dau vina pe alţii. Şi asta o fac de aproape 20 de ani!
Românii din Ungaria s-au întâlnit cu acest fenomen încă din anul 1998, când din cauza a numeroşi ţigani şi unguri (se înţelege: unguri din Ungaria şi unguri veniţi din România), care în Budapesta au înfiinţat autoguvernări „româneşti” a fost blocată înfiinţarea Autoguvernării Româneşti pe Ţară. Politicienii maghiari de atunci au făcut atâta schimbare de lege (prin reducerea procentajului de participanţi la constituire) cât să ne putem înfiinţa Autoguvernarea pe Ţară, dar nu şi să scăpăm de aceşti intruşi incomozi şi care se folosesc de drepturile (şi banii) comunităţii româneşti. De atunci există şi mai multe autoguvernări româneşti false, şi nu doar în Budapesta, dar şi în alte părţi ale ţării. Şi nimeni nu le are baiul, nimeni nu-i trage la răspundere. Iar atunci când se arată statisticile ungureşti către partenerii politici români şi apar pe hârtie sume enorme cu care sunt finanţaţi românii din Ungaria să nu uităm niciodată că o parte din acei bani ajung în aceste autoguvernări româneşti false, înfiinţate de ne-români.
În afară de ţigani, unde în aceste zile se caută (şi nu prea se găseşte) justificarea a peste un miliard de forinţi cheltuiţi în numele acestei minorităţi, momentan la celelalte naţionalităţi e linişte. Budapesta rezolvă acest lucru cu foarte mulţi bani daţi pentru sistemul de autoguvernări. De sus se vede că totul este în cea mai mare ordine. Situaţia e sub control. Etnobiznisul a fost desfiinţat. Nimeni nu mai are curajul nici să rostească acest cuvânt. Şi mai mult ca sigur domnul Nagy chiar nu este un oarecare etnobişniţar. Poate chiar lucrează voluntar. De ce să aibă el nevoie de banii ţiganilor, când probabil are o pensie bunicică ca fost poliţist şi securist. Sau încă nu s-a pensionat? Cam prea multe întâmplări întâmplătoare…
Eva Şimon

Comentarii

  1. Cum s-ar putea verifica daca un roman este veritabil (simte romaneste, promoveaza limba si cultura romana) sau imitatie (impostor etnic / etnobisnitar cu scopul de a umfla niste bani de la bugetul statului alocati pentru nationalitati) ?
    Si, mai ales, cum s-ar putea face ca o asemenea verificare sa fie incontestabila ?

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu