Opinia cititorului

„Vagy megszoksz vagy megszöksz”! (Ori te obişnuieşti, ori evadezi!)

Ştiu că de obicei reacţiile în urma unui eveniment se fac imediat după evenimentul respectiv, deoarece impresiile sunt proaspete şi mai uşor de exprimat. Totuşi eu am avut nevoie să treacă câteva zile de la discursul rostit de către Lázár János, ministrul cabinetului primului ministru al Ungariei, discurs rostit cu prilejul inaugurării Castelului Almásy din Jula, la data de 18 martie 2016. Cuvântarea domniei sale a conţinut două elemente, două mesaje, care m-au îngrozit şi pe care greu le-am putut digera.
De altfel, discursul dumnealui se încadrează perfect în contextul politic actual al Ungariei, doar că eu acum am auzit prima dată pe viu asemenea cuvinte, din care citez: „Judeţele Békés şi Csongrád acum o sută de ani au fost situate în centrul ţării, iar datorită deciziilor luate de către unele puteri străine la Trianon, aceste judeţe au ajuns la periferia Ungariei.” Iată frustrarea ungurească: nostalgie bolnavă după vechile graniţe ale „Ungariei Mari”. Insinuare la revizuirea teritorială. În acest spirit sunt educate generaţii întregi. Aceasta este sursa principală din care se alimentează extrema dreaptă din Ungaria. Inevitabil mă gândesc la ideologia promovată de către „Mişcarea tinerilor maghiari din cele 64 de comitate”(pe ungureşte: Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom), care nu-şi doreşte altceva decât ca judeţele Békés şi Csongrád să se afle din nou în centrul Ungariei. Să nu ne facem iluzii! Nu există nicio diferenţă între cele două orientări politice, doar ambalajul este altfel.
Lazar a vorbit şi despre naţionalităţi: „În urma colonizărilor făcute de către Maria Tereza în secolul XVIII, comitatul Békés a fost populat de către şvabi, slovaci şi români. Le mulţumim că aceştia au devenit unguri iar în calitate de unguri, şi cetăţeni fideli ai ţării, au contribuit la dezvoltarea regiunii.” Aceasta este adevărata politică de naţionalitate a Ungariei! Poţi să ai tu rădăcini şvăbeşti, slovăceşti şi româneşti, important este să devii ungur, să-ţi însuşeşti mentalitatea lor „în care judeţele Békés şi Csongrád vor fi din nou în centrul Ungariei”. Să renunţi la adevărata ta identitate, angajându-te la susţinerea ideologiei ungureşti.
Şi iarăşi să nu ne facem iluzii! Asta se pretinde de la noi. Atunci eşti român bun în Ungaria dacă eşti ungur. Ne-am minţi pe noi înşine dacă nu am recunoaşte că mulţi dintre noi gândesc aşa. Educaţia ungurească funcţionează perfect!!!
Cei care gândim altfel suntem ca în proverbul unguresc: „Vagy megszoksz vagy megszöksz” („Ori te obişnuieşti, ori evadezi") …dacă ai unde!
Aurel Becan


Comentarii

  1. Politica "statului national" o regasim cam in fiecare tara europeana. Poate singura exceptie este Elvetia, care are delimitari teritoriale pentru etniile componente. In rest, fiecare natiune incearca sa asimileze cat mai tare minoritatile nationale iar drepturile acestora sunt mai mult o "fatada" europeana. Cat reuseste sau nu fiecare, depinde de multi factori, printre care gradul de opozitie al minoritatilor, amploarea numerica, tipul si caracterul majoritarilor, etc. Cu alte cuvinte - cine e mai tare in ... tenis.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu