22 apr. 2016

Poezii ale românilor din Ungaria, la concursul de la Otlaca-Pustă

Mai multe imagini aici
Peste cincizeci de elevi din clasele 1–8, de la cinci şcoli româneşti din judeţul Bichiş (Jula, Chitighaz, Micherechi, Bătania şi Lecuşhaz) au răspuns invitaţiei lansate de Asociaţia Culturală Română din Otlaca-Pustă, la concursul de poezie care s-a desfăşurat pe 15 aprilie, la Otlaca. Concursul de recitare a ajuns anul acesta la cea de-a 7-a ediţie. Concurenţii au avut de recitat o poezie sau două, scrise de poeţi români din Ungaria, iar pentru modul încântător de recitare au fost răsplătiţi cu premii.

Mai recită poezii copiii, în ziua de astăzi!
În unele instituţii de învăţământ, cadrele didactice pun accent pe acest aspect, în altele deloc. Noi credem că fiecare elev ar trebui să aibă un poet preferat, fie el român sau maghiar. Şi fiecare elev ar trebui să muncească, să înveţe o poezie şi apoi să o recite. E un lucru mărunt, care arată că acel copil are răbdare şi voinţă. Un rol important însă îl au acest gen de concursuri care îi antrenează pe tineri, şi îi motivează să înveţe cu drag o poveste sau o poezie. La concursul organizat la Otlaca, pe 15 aprilie, zeci de poezii frumos interpretate au ajuns aproape de sufletul celor care i-au ascultat pe şcolarii înscrişi la acest concurs, unde s-a recitat poezii scrise de Ana Crişan, Lucia Borza, Maria Berényi sau Ilie Ivănuş, poeţi români din Ungaria.
Evenimentul organizat la Căminul Cultural din localitate a fost deschis prin cuvintele de salut ale organizatorilor, Elvira Ardelean, preşedinta Autoguvernării Româneşti din Otlaca-Pustă, şi Eva Bocsor Karancsi, preşedinta Asociaţiei Culturale Române „Mihai Purdi” din Otlaca-Pustă, asociaţie care a avut un rol important în păstrarea identităţii româneşti în micuţa localitate bichişeană. Concurenţii au sosit la Otlaca-Pustă însoţiţi de cadrele didactice care i-au pregătit, dar şi de directori ai acestor şcoli (ca de pildă doamna Erica Borbely, directoarea şcolii generale românești din Chitighaz, care este şi consilier pe probleme de învăţământ la AŢRU), dar au venit să-şi vadă odraslele recitând şi mulţi părinţi. Au fost prezenţi, de asemenea, domnul Florin Vasiloni, consul general al României la Jula şi domnul Ioan Fodoreanu, consul general al României la Seghedin.
– Am fi săraci fără cărţi, fără literatură. O poezie interpretată frumos ajunge aproape de sufletul celor care o ascultă. Poezia a schimbat, schimbă şi va schimba lumea. Prin poezie eu îmi alin orice durere, ea îmi dă viaţă. Poeziile mele preferate şi poveştile bunicului Mihai Purdi reprezintă pentru mine cele mai bune prietene pe care le am. Am organizat aceste concursuri de poezie, şi în alte rânduri de povestire, în amintirea celor dragi, înaintaşii noştri. Ne putem mândri şi noi, românii din Ungaria, cu oameni talentaţi. Pentru noi acest lucru este foarte important. Am făcut eforturi mari ca să putem face faţă, şi sperăm că aceste lucruri să fie duse mai departe de alţii aici, la Otlaca, pentru că lipsa fondurilor ne dă de gândit să mai facem de acum încolo ceva sau nu. Anul acesta, concursul s-a organizat cu sprijinul Autoguvernării Judeţene Bichiş, pe viitor ce va fi nu se ştie… Din păcate, asemenea evenimente nu sunt agreate de cei de la resursele umane, unde se înaintează proiectele… Dar trebuie să fim optimişti pentru aceşti tineri, care şi-au dat silinţa şi au recitat astăzi atât de frumos. Le mulţumesc tuturor profesorilor care au avut răbdare să-i pregătească, celor care ne-au ajutat, redacţiei „Foaia românească” care ne-au făcut frumoasele diplome pentru concurs, precum şi celor care au ţinut să aducă premii speciale pentru copiii talentaţi: Centrul de Documentare şi Informare al AŢRU şi autoguvernările din Szentendre şi Medgyesegyháza”, ne-a spus organizatoarea Eva Bocsor Karancsi.

Premii

Premierea a fost efectuată de către un juriu format din pedagogi: Ana Secan Navratil, Iulia Pantea Vaskó, Daniel Negrea şi Anamaria Dulău Cozma.
Fiecare participant a primit din partea organizatorilor diplome de participare şi bonuri de carte în valoare de o mie de forinţi, dar şi mici cadouri din partea Autoguvernării Româneşti din Szentendre. După jurizare, lista câştigătorilor a fost următoarea:
Locul I: Emma Pătcaş şi Kata Şereş
Locul II: Márkó Bihari şi Estera Iurasoc
Locul III: Boglárka Şereş şi Emma Medgyesi

Premii speciale

Hanna Szölősi şi Lilian Daniel (Centru de Documentare şi Informare al AŢRU)
Mara Stăvaru (Autoguvernarea Românească din Medgyesegyháza)
Clara Vasiloni (Autoguvernarea Românească din Otlaca-Pustă)
Lili Marosan, Nicoleta Teofana Arteniza Stoica şi Simon Fekete (Asociaţia Culturală Română „Mihai Purdi)
Carmen Toma, Virág Sztrein, Nicoleta Cefan, Mark Toszeczki, Daniela Sztrein (Autoguvernarea Românească din Szentendre).

A.B.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...