14 apr. 2016

Ziua poeziei creştine la Micherechi

Biserica Baptistă Română din Micherechi, în colaborare cu Primăria Micherechi şi Catedra de Limba şi Literatura Română a Facultăţii Pedagogice „Juhász Gyula” a Universităţii din Seghedin a organizat, pe 2 aprilie, la Micherechi, cea de-a treia ediţie a „Zilei poeziei creştine în limba română”. Primele două ediţii au fost organizate în anii anteriori la Seghedin, iar anul acesta Casa de cultură „Gheorghe Dulău” din Micherechi a fost transformată într-un atelier românesc de creaţie, poezie şi cântare creştină.

Mihaela Bucin, şefa Catedrei de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Seghedin a întâmpinat copiii şi publicul sosit la această întâlnire împreună cu colegele sale de la catedră, prof. univ. Elena Sandu şi Marieta Gavra, cu atelierul de creaţie pregătit pentru copii. În deschidere, doamna Bucin a vorbit despre cum a descoperit ea însăşi poezia creştină şi le-a explicat copiilor despre cum s-au desfăşurat ediţiile anterioare ale acestui eveniment important care îşi propune să întărească cu aceste întâlniri şi sentimentul identitar al comunităţii româneşti din Ungaria. La evenimentul acesta se promovează limba, literatura şi cultura română prin intermediul unor activităţi creative, cultural-spirituale, în cadrul cărora copiii şi tinerii români din Ungaria pot să coopereze direct şi spontan cu colegii lor din România. Anul acesta au venit la Micherechi în jur de 30 de participanţi din şcoli generale şi gimnaziale din România, de la Avram Iancu (Bihor), Zăbrani (Arad), de la Talpoş, Tulca, de la Colegiul Naţional Vasile Neş – Salonta, Universitatea Emanuel – Oradea, dar şi elevi de la şcoala generală şi grădiniţa din Micherechi şi de la şcoala generală şi liceul „N. Bălcescu” din Jula.
Ziua poeziei creştine nu este un concurs, ci un prilej oferit elevilor creştini să se întâlnească, să desfăşoare activităţi din perspectiva valorilor creştine şi să participe la o activitate de lucru manual. Întâlnirea ajută şi la cultivarea relaţiilor de dragoste creştină între elevii din clase sau şcoli diferite şi dezvoltarea colaborării între şcoală şi Biserică. Pornind de la situaţia că poezia creştină este foarte puţin cunoscută este important ca elevii să fie puşi faţă în faţă cu trăirea creştină. Prin aceasta, să înţeleagă că orice strălucire, din lumea aceasta, fără Hristos este ca o făclie palidă care nu poate lumina desăvârşit. Pentru că în prezent la şcoli este liber să se preda etică sau religie la alegere este de dorit ca astfel de mici evenimente să fie iniţiate la cât mai multe instituţii de învăţământ, pentru a-i ajuta pe copii să-şi descopere comorile de credinţă şi de iubire din sufletele lor curate. La această ediţie, până ce s-a recitat şi s-a vorbit, copiii au putut să decoreze trăistuţe pentru cadoul de Paşte, pe care să scrie şi un citat. Copiii au fost ajutaţi la atelierul de creaţie de însoţitori şi de artişti plastici sosiţi la acest eveniment. Concomitent cu poeziile copiilor, s-a vorbit despre credinţă, despre Paşte, despre naţionalitate, despre religie, s-au interpretat cântece religioase şi cântece de Învierea Domnului, pentru că ne apropiem de marea sărbătoare a Sfintelor Paşti.
Cu toate că întâlnirea nu este un concurs, şi participanţii au putut să pregătească la alegere o poezie de la autori români, având ca subiect Primăvara, Învierea Domnului Isus, Copilăria, Tinereţea, din păcate, interesul şcolilor româneşti din Ungaria, care ar trebui să fie principalele beneficiare ale acestor activităţi, s-a dovedit a fi şi anul acesta destul de reţinut în ceea ce priveşte contactul direct cu elevi şi profesori din România. În afară de instituţia de învăţământ din Jula şi Micherechi nu a participat nici o altă şcoală din Ungaria. Nici interesul şcolii din Micherechi nu a fost foarte mare, probabil pentru că evenimentul a avut loc într-o zi de sâmbătă.
De la grădiniţa din Micherechi, educatoarea Maria Netea Perdi a pregătit fetiţele: Luţa Roxin, Nora Nagy şi Anett Zoe Cozma. Elevii Mercedes Iovan, Cristina Cozma, Petru Iova şi Daiana Sârghie au fost pregătiţi pentru recitare de către pr. Visarion Tuderici, profesor de religie la şcoala din Micherechi. Letiţia Denuța, Bianca Croitor, Dorottya Sara Toszecki, Richard Marc Toszeszki, Estera Réthelyi, Izabella Cefan sunt elevii din Micherechi, care s-au prezentat pe cont propriu la eveniment. De la Şcoala generală şi liceul „N. B
ălcescu” din Jula au fost prezenţi la eveniment Mara Stăvaru, Lidia Miron, Jenifer Ruja şi Gheorghe Gurzău, profesor pregătitor Livia Stăvaru.
La eveniment au luat parte Bogdan Ignat, consilier diplomatic la Ambasada României la Budapesta, Florin Vasiloni, consulul general al României la Jula, pr. Ioan Bun, parohul Bisericii Ortodoxe Române din Micherechi, Petrică Creţu, pastorul Bisericii Baptiste din Micherechi şi coorganizator al acestei întâlniri, Margareta Tat, primarul localităţii Micherechi şi Maria Condoroş Petruşan, de la bibiloteca din Micherechi, precum şi alţi creştini de la diferite confesiuni din localitate. Printre oaspeţii din România şi însoţitori ai tinerilor participanţi la eveniment amintim pe doamna Teodora Marți, director al şcolii gimnaziale din Avram Inacu, Grațiela Pop, directorul şcolii gimnaziale din Talpoş, Laura Herdean, directorul şcolii generale din Tulca, prof. Dana Lăpădat-Nicola de la şcoala din Zăbrani, judeţul Arad.
A.B.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...