„Căldura inimii şi lumina înţelepciunii să vă conducă viaţa…” - Serbarea de bun rămas a absolvenţilor Liceului „N. Bălcescu” din Jula

Mai multe imagini aici
Luna mai este luna tineretului, a dragostei, a frumuseţii naturii, dar este şi luna când sărbătorim mamele şi, în acest an, începutul acestei luni pentru românii ortodocşi a adus şi Paştile, Învierea. Acestea au fost ideile călăuzitoare ale discursului doamnei directoare Maria Gurzău Czeglédi la festivitatea de absolvire a liceului a celor 51 de elevi ai claselor a 12-a, organizată în ziua de sâmbătă, 30 aprilie, în sala festivă decorată în culorii primăverii a Centrului Cultural Român din Jula.
 
Din cuvântul festiv am reţinut cele mai frumoase gânduri, care sunt un adevărat bagaj spiritual pentru tinerii absolvenţi: despărţirea de azi înseamnă trecerea din universul copilăriei şi adolescenţei într-un zbor spre noi studii, noi cunoştinţe; noi nu putem să vă dăm altceva, decât două lucruri: rădăcini şi aripi, rădăcini pentru a şti că aveţi oricând unde să vă întoarceţi, şi aripi pentru a zbura spre noi culmi ale vieţii. Înainte să-i invite pe scenă pe tinerii absolveţi, doamna director le-a dat şi un sfat pentru viaţă: „Căldura inimii şi lumina înţelepciunii să vă conducă viaţa…”
Apoi, rând pe rând, absolvenţii au urcat pe scena deasupra căreia era scris mesajul zilei: „La revedere, şcoală dragă!”. Clasa a 12-a A s-a pregătit cu un program de poezii despre mame, prietenie, despărţire, iar cei din clasa a 12-a B pe lângă poezii au pus un accent mai mare pe cântece şi muzică instrumentală. Toţi cei 51 de absolvenţi care se pregătesc acum de drum au primit din partea colegilor lor din clasa a 11-a o trăistuţă şi o floare. Alături de poezii şi gânduri frumoase, aceasta a fost şi o sărbătoare a florilor, pentru că în toată sala am văzut sute de buchete minunate de flori. Elevii mai mici au dat flori celor ce termină acum şcoala, absolvenţii au dăruit flori (şi lacrimi) diriginţilor şi profesorilor lor dragi, părinţii, neamurile şi prietenii la fel au sosit cu buchete de flori în toate culorile primăvarii pe care le-au înmânat la finalul serbării pentru dragii lor copii, nepoţi, prieteni.
Aşa cum este obiceiul liceului românesc din Jula, la festivitatea de absolvire sunt înmânate şi cele mai importante distincţii şi premii pentru elevii din clasele a 12-a. Înainte de înmânarea primului şi poate celui mai important premiu al şcolii, Placheta Bălcescu, s-a ţinut un moment de reculegere în amintirea profesoarei Lucia Borza, cea care a înfiinţat acest premiu şi care a trecut la cele veşnice la începutul lunii aprilie.
În acest an, Placheta Bălcescu a fost înmânată pentru 4 elevi: Zoltan Szántó și Petru Boar, din clasa a XII-a A și Carina Juhasz şi Maria Olteanu, din clasa a XII-a B.
Premiul „Pro Discipulis” este oferit din partea corpului profesoral al liceului şi a fost acordat la alți patru elevi: Dorina Borbola, Bálint Berényi, Adriana Nyári și Anica Szecskó.
Premiul doamnei profesoare Iuliana Jurău-Rad (prezentă şi ea la festivitate) l-au primit: Lucia Emese Ficsor și Norbert Butt, pentru conduită și ținută morală deosebită.
Premiul Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria l-au primit: Diana Bogdan și Petra Kávási.
Premiul Autoguvernării Române din Județul Bichiș a fost acordat pentru: Patricia Roșu și Natalia Sós.
Premiul înfiinţat de doamna profesoară Ana Crişan pentru cel mai bun matematician l-a primit: Attila Fazekas.
Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria a acordat două premii pentru elevi care s-au remarcat la piese de teatru jucate în limba română: Attila Fazekas și Alexandra Bigu.
Au mai fost oferite două premii elevelor Vivien Tamás și Nicoleta Farkas pentru merite la învăţătură.
Autoguvernarea Românească din oraşul Jula a oferit câte un album și un premiu tuturor acelor elevi care de-a lungul anilor s-au remarcat în Ansamblul de păstrare și promovare a dansurilor populare al Centrului de Documentare și Informare al AȚRU.
După înmânarea premiilor, încă înainte de a fi predaţi părinţilor, absolvenții claselor a 12-a, împreună cu diriginții lor, Eva Moldovan Szentléleki și Robert Selejan, au mers în sala profesorală, unde au cântat profesorilor lor cântece de rămas bun.
E.Ş.

Comentarii