16 mai 2016

Decizii multe şi diverse la şedinţa AŢRU

În ziua de 5 mai, la sediul Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria a avut loc şedinţa Adunării generale a AŢRU. Din cei 13 membri au fost prezenţi 11, astfel şedinţa a fost validă. Ordinea de zi a cuprins 19 puncte, votate şi dezbătute de aproape toţi deputaţii în unanimitate. Şedinţa a fost prezidată de preşedintele Tiberiu Juhasz, dar a participat şi Traian Kreszta, purtător de cuvânt în Parlament.


Curatorul român rămâne Alexandru Finna
După votarea informativului despre cele întâmplate între ultimele două şedinţe, a fost ales pentru încă trei ani în subcomisia naţionalităţilor de la Fondul de Subvenţii al Ministerului Resurselor Umane, curatorul Alexandru Finna, care îndeplineşte această funcţie de 15 ani şi care este în prezent şi vicepreşedintele AŢRU. A fost dezbătut şi numărul de clase şi grupe de la instituţiile de învăţământ românesc pe anul şcolar 2016/2017. La acest punct de pe ordinea de zi, preşedintele a subliniat că de la 1 septembrie 2016, la Liceul românesc „N. Bălcescu” vor porni în total opt clase. La şedinţă a fost dezbătut şi aprobat şi planul de control interior al AŢRU pe anul 2015.

Noi lucrări de construcţie la şcoala din Bătania
La punctul 5 s-a aprobat ca Şcoala şi Grădiniţa română „Lucian Magdu” din Bătania să poată cumpăra din fonduri proprii imobilul din vecinătatea şcolii (în valoare de 900 mii de forinţi). După cumpărare, acesta va fi demolat pentru a asigura accesul intrării în curtea şcolii pentru construcţiile care vor începe în curând la această instituţie. Totodată s-a luat o decizie şi privind plasarea grupelor din cadrul căminului de la şcoala şi grădiniţa românească din Bătania, pe perioada cât se vor face lucrările de construcţie la şcoală, într-un spaţiu oferit de primăria oraşului Bătania în casa memorială Molnár C. Pál.

Se caută director pentru şcoala din Săcal
Forul decisiv de la AŢRU a avut ca sarcină să aprobe şi înaintarea diferitelor proiecte în scopul dezvoltărilor la Şcoala generală şi Grădiniţa română din Chitighaz, pe anul 2016. Aceste dezvoltări ar viza în primul rând modernizarea curţii instituţiei şi deschiderea unei cantine proprii.
În urma hotărârii AŢRU din 31 august 2015, Şcoala generală şi grădiniţa bilingvă din Bihor (care cuprinde localităţile Săcal, Bedeu şi Körösnagyharsány) este condusă pe termen determinat de la 1 septembrie 2015 până la 31 august 2016 de către Elena Silaghi. Pentru ocuparea postului de director, AŢRU a hotărât publicarea unui nou concurs, cu condiţiile identice de anul trecut. Concursul va fi publicat zilele următoare pe site-ul kozigallas.gov.hu şi în Monitorul de Învăţământ. Termenul înaintării dosarelor va fi 30 de zile de la apariţia concursului pe internet.

Regulamente, planuri, bugete
AŢRU a aprobat Regulamentul de organizare şi funcţionare al Centrului de Documentare şi Informare, document care stabileşte principalele date, descrierea activităţii, economiile, bugetul, sarcinile instituţiei create cu scop cultural şi muzeal. La punctul 10 de pe ordinea de zi s-a aprobat bilanţul pe anul 2015 şi planul de afaceri pe anul 2016 al Editurii de Presă şi Carte „Cronica” Nonprofit SRL. S-au modificat prevederile bugetare ale AŢRU şi instituţiilor sale pe anul 2015, s-au aprobat dările de seamă ale activităţilor din 2015 al AŢRU şi instituţiilor subordonate, precum şi îndeplinirea bugetului AŢRU şi instituţiilor sale pe anul 2015. S-au modificat prevederile bugetare ale AŢRU pe anul 2016 şi s-au votat unele modificări în Actele Constitutive ale instituţiilor de învăţământ administrate de AŢRU. Din cauza obţinerii unor noi fonduri pentru lucrările de dezvoltare de la şcoala din Bătania, AŢRU a trebuit să aprobe un regulament de achiziţionare propriu.

AŢRU nu sprijină cererea Micherechiului
Ultimul punct al şedinţei AŢRU a fost dezbaterea problemei preluării şcolii generale din Micherechi, care a stârnit mari neînţelegeri în ultimul un an şi jumătate. Momentan această şcoală este administrată de KLIK Circumscripţia de la Şercad, dar şi-ar dori s-o preia atât Autoguvernarea pe Ţară a Românilor din Ungaria cât şi Autoguvernarea Românească a localităţii Micherechi. Preşedintele Tiberiu Juhasz a comparat această problemă cu romanul „Clenciul 22” (pe ungureşte: „22-es csapdája”) de Joseph Heller, pentru că a creat foarte multe neînţelegeri, conflicte, divergenţe în rândul comunităţii noastre, cu toate că, de fapt, toate lumea ar vrea binele instituţiei de învăţământ. Preşedintele a cerut ca să se treacă la vot cât mai repede şi cei care îşi spun părerea să se abţină de la crearea unor noi tensiuni, pentru că subiectul a fost mult dezbătut înainte şi s-a referit la ultima întâlnire de consultare dintre consilierii locali din Micherechi şi deputaţii AŢRU din ziua de 21 aprilie 2016, când nici la acea şedinţă cele două părţi nu au ajuns la un consens. Opt din cei 11 deputaţi AŢRU au votat că nu sunt de acord cu preluarea şcolii de către Autoguvernarea Românească din Micherechi pe motiv că legile în vigoare nu permit acest lucru, iar modificarea acestora deocamdată nu este prevăzută.

E.Ş.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...