16 mai 2016

Minunate poveşti şi talentaţi povestitori la Bichişciaba

Mai multe imagini aici
Vineri, 6 mai, la Casa poveştilor din Bicişciaba s-a dat startul pentru un nou concurs de poveşti pentru şcolarii români, concurs aflat la cea de a XXII-a ediţie. Prin tradiţie, concursul se adresează elevilor de clasele I–VIII şi se desfăşoară pe mai multe secţiuni, conform vârstei şi şcolilor din care provin. Organizatorul concursului a fost şi de data aceasta Autoguvernarea Românească din Bichişciaba.
 
Numărul mare de copii care participă în fiecare an la aceste concursuri dovedeşte faptul că evenimentul de la Bichişciaba este unul foarte îndrăgit de copiii care se pregătesc din timp să memoreze poveştile. Anul acesta au participat 88 de copii de la aproape toate şcolile din Ungaria în care se învaţă limba română, însă în cei 22 de ani au existat ediţii când peste o sută de participanţi au povestit la acest concurs.
Vârsta preşcolară este perioada care se caracterizează printr-un remarcabil potenţial creativ. Acest concurs urmăreşte stimularea potenţialului artistic şi creativ al şcolarilor mai ales că tema propusă este una foarte atractivă pentru aceştia. Acest lucru dovedeşte şi faptul că toţi copilaşii au spus povestea învăţată pe de rost, unele fiind din literatura universală, altele din poveştile populare sau din poveştile povestitorilor români din Ungaria, spuse în grai local.
Startul concursului s-a dat la orele dimineţii şi, fiind atât de mulţi concurenţi, copiii au fost împărţiţi pe patru categorii, la fiecare categorie fiind un juriu compus din trei membri, profesori de la şcolile din Ungaria în care se predă limba română. Preşedinta juriului a fost doamna Iulia Olteanu, directoarea Şcolii române „Lucian Magdu” din Bătania. La eveniment au fost expuse şi imagini din lumea poveştilor, desenate de unii copilaşi mai talentaţi la desen decât la povestit, la încheierea concursului fiind premiate şi acestea.
La vârsta copilăriei, poveştile şi desenul sunt principalele mijloace de exprimare ale vieţii afective a copilului. Copilul se identifică cu personajul care corespunde cu modelul lui educaţional existent. Personajele din basme îi însoţesc de multe ori pe copii în anii copilăriei şi le oferă modele pe care să le urmeze în viaţa adultă.
Startul concursului a fost dat de către Teodor Juhász, preşedintele Autoguvernării Româneşti din Bichişciaba, care i-a aşteptat pe copii în fiecare sală cu diplome şi medaliile tradiţionale pe care unii participanţi la acest concurs le colecţionează de la clasa întâi. La concurs au onorat cu prezenţa şi Tiberiu Juhasz, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria, domnul Florin Vasiloni, consul general al României la Jula şi domnul Ioan Fodoreanu, consul general al României la Seghedin.

Rezultate:

Şcoli bilingve
Clasele 1–2:
Locul I: Oliver Lenard (Bătania)
Locul II: Maria Pekárik (Jula)
Locul III: Corina Roşu (Micherechi)
Premiu special: Mara Stăvaru (Jula) Bálint Zsíros (Bedeu), Aida Stan (Bătania), Clara Vasiloni (Chişineu-Criş)

Clasele 3–4:
Locul I: Lior Cazac (Bătania)
Locul II: Kata Şereş (Jula)
Locul III: Loredana Bali (Aletea)
Premiu special: Máté Havas (Jula), Ákos Gombos (Micherechi), Estera Iurasoc (Micherechi), Vladimir Putin (Bătania), Ferenc Bőr (Săcal)

Clasele 5–8:
Locul I: Estera Réthelyi (Micherechi), Roland Ristin (Bătania), Ruben Martin (Micherechi)
Locul II: Beáta Kiss (Jula), Ana Szántó (Jula)
Locul III: Péter Győri (Săcal), Dora Tolnai (Aletea)
Premiu special: Daniel Lukács (Aletea), Petra Csomós (Chitighaz), Vivien Szarka (Bătania)

Şcoli unde limba română se predă ca obiect de studiu

Clasele 1–2:

Locul I: Zsófia Groza (Apateu)
Locul II: Réka Papp (Apateu)
Locul III: Renáta Aliman (Pocei)

Clasele 3–4:

Locul I: Zsana Góg (Medgyesegyháza)
Locul II: Jázmin Borsi (Leucuşhaz)
Locul III: Krisztián Váradi (Apateu)

Clasele 5–6:

Locul I: Noemi Aliman (Pocei)
Locul II: Mónika Vámos (Furta)
Locul III: Sára Balla (Leucuşhaz)

Clasele 7–8:

Locul I: Boglárka Dávid (Leucuşhaz)
Locul II: Anna Hajzer (Furta)
Locul III: Klaudia Vrbovszki (Medgyesegyháza)

La desen au fost premiaţi:
Locul I: Beáta Kiss (Jula)
Locul II: Jázmin Borsi (Leucuşhaz)
Locul III: Krisztina Kovács (Aletea)
Premiu special: Réka Papp, Apateu.


Vanda Atyin – Anca Butar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...