10 mai 2016

Olimpiada naţională la limba română, faza finală

Cei mai buni elevi la disciplina română, de la trei şcoli generale româneşti din Ungaria, au participat pe 22 aprilie la faza orală a olimpiadei naţionale, OÁTV (Országos Általános Iskolai Tanulmányi Verseny) la limba şi literatura română şi la cultură şi civilizaţie românească. Concursul naţional de competenţe lingvistice în limba română, care se adresează elevilor din clasele 7–8, s-a desfăşurat la sediul AŢRU din Jula, cu participarea elevilor de la şcolile din Micherechi, Bătania şi Jula. Pentru elevii şcolilor generale, olimpiada la limba şi literatura română şi la cultură şi civilizaţie românească reprezintă una dintre căile spre mai bună descoperire, cultivarea şi promovarea valorilor culturale româneşti. După faza examenului în scris, care a avut loc la începutul primăverii, fiecare copil a obţinut un anumit punctaj. În total s-au putut câştiga 200 de puncte, din care 120 de puncte la oral. Din nouă elevi care au participat la probele scrise, 8 elevi au obţinut punctajul necesar, astfel au intrat in faza finală patru elevi de la şcoala generală din Micherechi, trei învăţăcei de la şcoala din Bătania, iar de la Jula a concurat o singură elevă. Şapte din cei opt concurenţi au participat la ambele discipline.
 
Înainte de începerea concursului le-a vorbit tinerilor despre regulamentul specific de organizare şi desfăşurare a Olimpiadei, Anamaria Brad Sarca, referent pentru învăţământ, care a întocmit şi subiectele pentru acest concurs. Elevii au avut la limba română o probă de comunicare şi un subiect de literatură, iar la cultură şi civilizaţie, prezentarea unui proiect la alegere şi un subiect din obiceiurile şi tradiţiile românilor din Ungaria. Din juriu au făcut parte profesoara de limba română, Stela Nicula Machhour, etnografa Emilia Martin, iar preşedinta juriului a fost directoarea liceului românesc Maria Gurzău Czeglédi. După anunţarea rezultatelor, preşedinta juriului a făcut cunoscut clasamentul concursului, subliniind faptul că la limba română fiecare elev a fost foarte bine pregătit, însă la cultură şi civilizaţie juriul a avut aşteptări mai mari.
Toţi concurenţii au primit câte o diplomă de participare din partea organizatorilor, iar premierea va avea loc în luna iunie la Budapesta, unde premiile vor fi înmânate într-un cadru festiv tuturor elevilor de naţionalitate din Ungaria, câştigători ai acestei olimpiade naţionale.

Premianţii la limba şi literatura română
Locul I: Antonia Daria Jivan (Bătania)
Locul II: Letiţia Denuţa (Micherechi)
Locul III: Carmen Claudia Toma (Jula)

Premianţii la cultură şi civilizaţie românească
Locul I: Bianca Croitor (Micherechi)
Locul II: Debora Puha (Micherechi)
Locul III: Tiberiu Simon (Bătania)

După concurs, elevii şi profesorii lor au făcut o vizită la Castelul din Vareu (Gyulavári), unde au văzut expoziţia graficienei Adela Kiss, expoziţia permanentă despre naţionalităţile din Jula şi o expoziţie virtuală despre artiştii judeţului Bichiş, printre care se află şi câţiva de origine română, dar au avut parte şi de câteva clipe cu soare în parcul natural cu multă verdeaţă, bujori şi mirodenii din jurul castelului.
A.B. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...