Românii din Jula au sărbătorit pacea şi unitatea în Europa

Mai multe imagini aici
În fiecare an, de Ziua Europei, sărbătorim pacea şi unitatea în Europa. Data de 9 mai marchează ziua istorică în care a fost pronunţată declaraţia Schuman. În cadrul unui discurs ţinut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între naţiunile Europei.
Deşi Ziua Europei este sărbătorită oficial pe 9 mai, la Jula a fost marcată joi, 12 mai, la Centrul Cultural Românesc din oraş, eveniment organizat de Consulatul General al Românei la Jula, în colaborare cu Liceul „Nicolae Bălcescu” din Jula şi Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.

După intonarea imnurilor de stat ale Ungariei, României şi Uniunii Europene, evenimentul a fost deschis prin vorbele de salut ale gazdei evenimentului, domnul Florin Vasiloni, Consulul general al României la Jula, care în alocuţiunea sa a remarcat însemnătatea multiplă a zilei de 9 mai pentru români şi a vorbit despre valorile europene. „Ziua de 9 mai are în conştiinţa poporului român o triplă semnificaţie: proclamarea independentei de stat a României la 9 mai 1877, victoria coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945 şi Ziua Europei.
Proclamarea independenţei statale la 9 mai 1877 a fost o încununare a strădaniilor unor mari români şi a Armatei Române din acele vremuri. În acea zi memorabilă, Mihail Kogălniceanu declara în Parlamentul ţării: 'Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare'.
Al doilea eveniment se referă la ziua de 9 mai 1945, zi în care aliaţii din cel de-al Doilea Război Mondial au obţinut victoria împotriva Germaniei naziste, punând astfel capăt celui mai sângeros conflict armat din istoria continentului european.
Cel de-al treilea eveniment este Ziua Europei. Ziua de 9 mai este cunoscută drept Ziua Europei, zi în care Robert Schuman, ministrul francez al afacerilor externe, în anul 1950, a făcut memorabila declaraţie, care marchează începutul formării Uniunii Europene. Vizionarul Robert Schuman propunea atunci un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state.(…) Ziua Uniunii Europene nu înseamnă numai data de naştere a proiectului european, ci şi o zi a bucuriei de a fi împreună, o zi a voinţei de solidaritate, o zi a marii comunităţi din care fac parte toţi cetăţenii UE. În anul 2007, România a devenit stat membru ale UE.
România este un stat profund ataşat valorilor care definesc Uniunea Europeană, fiind o sursă de stabilitate și democrație in aceasta regiune, un partener angajat în susținerea statului de drept, în apărarea libertății fundamentale și în promovarea unei economii concurenţiale, de piață. România se află în acest moment pe drumul ireversibil al valorilor europene.
Doresc să transmit un mesaj de încurajare pentru toţi profesorii de aici şi de la toate şcolile unde învaţă copiii românilor din Ungaria ca să asigure accesul copiilor români din Ungaria la un învăţământ de calitate în limba română, pentru că astfel, împreună cu educaţia primită în familie şi în biserică, se va menţine identitatea culturală, etnică, lingvistică şi religioasă a românilor din Ungaria.
Vreau să îmi exprim mulţumirile mele pentru toţi oaspeţii nostri de astăzi, membrilor comunităţii istorice româneşti din Ungaria, precum şi celor care au venit din România, din Ţara-Mamă, pentru a ne întări simbolic în această zi.”
În încheierea discursului, consulul general a rezumat şi scopul acestui eveniment: „Manifestarea de azi are scopul de a sărbători într-un cadru comun Ziua Europei şi de a face cunoscute publicului principalele repere ale istoriei construcţiei europene, valorile promovate de Uniunea Europeană şi principalele momente din parcursul european al României. La mulţi ani, România! La mulţi ani, Europa!”
Au mai luat cuvântul PS Siluan, Episcopul românilor din Ungaria, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector fondator şi preşedinte al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, dr. Maria Gurzău Czeglédi, directorul Liceului „Nicolae Bălcescu” din Jula, au prezentat principalele momente din istoria construcţiei europene prof. univ. dr. Vasile Vese, iar parcursul european al României prof. univ. dr. Adrian Liviu Ivan de la Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca.
Au urmat momente artistice oferite de către corul Şcolii generale şi Liceului „Nicolae Bălcescu”, dirijat de prof. Gheorghe Pătcaş, care a interpretat Imnul Europei, după care elevii Şcolii generale „Lucian Magdu” din Bătania au adus zâmbete pe buzele celor prezenţi cu sceneta „Castravetele” de Ion Luca Caragiale. Apoi şi-a dat concursul cu un program variat de dansuri româneşti şi ungureşti şi echipa de dansuri populare a liceului românesc julan, iar prin frumuseţea costumelor, a cântecelor şi dansurilor ardeleneşti şi bănăţene au încântat publicul cântăreţii şi dansatorii Ansamblului folcloric „Cununiţa” al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.
Pe parcursul evenimentului, în holul Centrului Cultural Românesc a putut fi văzută expoziţia fotografică „Vasile Goldiș – vizionar al Europei Unite”, realizată de lect. univ. dr. Virgiliu Jireghie din Arad.
Seara s-a încheiat într-o atmosferă plăcută şi prietenoasă, la o recepţie oferită de către Consulatul General al României la Jula.

Anca Butar

Comentarii