10 mai 2016

Sărbătoarea Învierii Domnului la românii din Ungaria

Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare creştină şi ea reprezintă un prilej de mare bucurie şi de binecuvântare şi pentru românii ortodocşi din Ungaria.
Urmând unei tradiţii mai vechi, la sărbătoarea Sfintelor Paşti, Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, s-a aflat din nou în mijlocul credincioşilor ortodocşi români din Budapesta, unde a săvârşit Slujba Învierii Domnului şi Sfânta Liturghie pascală, a Sfântului Ioan Gură de Aur, informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
 
Ca de fiecare dată, slujba Învierii a fost precedată de o amplă procesiune cu prapuri, clerici şi în jur de 400–500 credincioşi, care au mers pe străzile din jurul Curţilor Gojdu, în care se află şi capela românească din Budapesta, cântând cu bucurie „Învierea Ta, Hristoase, Mântuitorule, Îngerii o laudă în Ceruri şi pe noi, pe pământ, ne învredniceşte, cu inimă curată să Te mărim!” La intrarea în imobilul ce găzduieşte capela, a fost citită Evanghelia Învierii, s-a cântat pentru prima dată „Hristos a înviat”, de către toţi cei prezenţi, iar ierarhul a rostit un cuvânt de învăţătură şi binecuvântare, felicitându-i pe credincioşi pentru faptul că rămân statornici în credinţa lor ortodoxă în Învierea Domnului, care este cel mai mare dar făcut de Dumnezeu oamenilor.
A urmat apoi Canonul Învierii, săvârşit în interiorul capelei, cu citirea de către ierarh a cuvântului Sfântului Ioan Gură de Aur la Slăvitul Praznic al Învierii Domnului, precum şi Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, în cadrul căreia mai mulţi copii şi credincioşi au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine. La final, ierarhul a sfinţit pâinea numită în popor Paşti, prinoasele de carne, brânză şi ouă, după care, potrivit tradiţiei, a ciocnit ou roşu cu fiecare credincios şi a urmat o agapă frăţească.
*
Tot în ziua de Paşti, pentru a împărtăşi binecuvântare şi altor credincioşi, Preasfinţitul Părinte Siluan a asistat la Sfânta Liturghie săvârşită de alţi clerici în Catedrala Episcopală din Jula, unde a avut loc şi o serbare dedicată Învierii Domnului, dar şi Zilei Mamelor, deoarece în Ungaria prima duminică din luna mai le este consacrată acestora, iar în acest an ea a concis cu sărbătoarea Paştilor. Serbarea a fost pregătită de elevi de la şcoala generală şi liceul românesc din Jula, sub îndrumarea învăţătoarei Eva Sabău. La final, ierarhul le-a împărţit copiilor pachete cu dulciuri, credincioşii au primit pâinea sfinţită, numită în popor „Paşti”, iar femeile din biserică câte o floare. În curtea Episcopiei, la fel ca în anii trecuţi, a urmat o recepţie oferită tuturor credincioşilor, într-o atmosferă de comuniune şi mare bucurie. Atât la slujba Învierii, din noaptea precedentă, cât şi la Sfânta Liturghie de la Catedrala din Jula, au participat în jur de 250–300 de persoane, credincioşi ai Catedralei, credincioşi veniţi din alte localităţi din Ungaria, dar şi din România, turişti români aflaţi în trecere prin Jula, dar şi oficialităţi.
După amiaza, în jur de 50 de persoane au luat parte la slujba Vecerniei din Ziua de Paşti, numită şi „A Doua Înviere”, săvârşită de PS Siluan şi un sobor de preoţi şi diaconi în biserica romano-catolică din Şercad pusă la dispoziţie cu generozitate pentru credincioşii ortodocşi români din localitate, care o dată pe an iau parte la această slujbă pascală, organizată de Autoguvernarea Românească din Şercad. Programul liturgic al zilei s-a încheiat cu aceeaşi slujbă a Vecerniei, săvârşită de ierarh şi la Catedrala Episcopală din Jula, împreună cu clerici din permanenţa eparhială, slujitori ai Catedralei şi de la biserica din Jula Mică.
Astfel, prin slujbele efectuate la toate bisericile din cadrul Episcopiei şi tradiţiile păstrate cu sfinţenie, şi românii din Ungaria s-au făcut părtaşi din nou sărbătorii Învierii Domnului şi s-au bucurat cu bucurie mare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...