3 iun. 2016

Caravana teatrului românesc pentru copiii români din Ungaria

Şcolarii şi preşcolarii din patru localităţi din Ungaria se vor putea bucura la începutul lunii iunie de spectacole de teatru în limba română. Institutul Cultural Român din Bucureşti, în colaborare cu Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria şi redacţia revistei „Foaia românească” va aduce caravana culturală pentru copiii români din Jula, Micherechi, Bătania şi Chitighaz.

Spectacolele vor avea loc în următoarele zile şi locuri:
7 iunie, marţi, ora 9.30 – Jula, sediul Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria
8 iunie, miercuri, ora 10.00 – Micherechi, Casa de cultură
9 iunie, joi, ora 10.00 – Bătania, holul şcolii generale româneşti „Lucian Magdu”
10 iunie, vineri, ora 10.00 – Chitighaz, Casa de cultură

Piesa de teatru prezentată poartă titlul „Fluierașul buclucaș” (Distribuție: Alexandru Popescu, Alina Dumitrelea, Cosmina Dobrotă – actori ai Teatrului Excelsior din București; Text: Cosmina Dobrotă și Bogdan Niță, Muzica: Marius Gagiu, Regia: Cosmina Dobrotă) și este un spectacol interactiv, plin de muzică și culoare, de inspirație folclorică, realizat într-o cheie actuală. Muzica este pretextul pentru întâlnirea cu îndrăgitele personaje ale culturii tradiționale românești, Făt-Frumos și Sfânta Joi, care se vor lua la trântă încă o dată cu răul, întruchipat de niște Zmei moderni, mamă și fiu, proprietari de păduri. Ei vor încerca să fie atotstăpânitori, peste Cântec, dar Binele și Bucuria vor învinge încă o dată. Spectacolele de teatru vor fi urmate de scurte ateliere de limbă și artă teatrală.
Proiectul ICR Bucureşti încheie ciclul de caravane culturale inițiate de Direcţia pentru Românii din Afara Graniţelor în ultima perioadă destinat copiilor români din vecinătatea României, acoperind astfel tot arealul locuit de români din jurul frontierelor.

E.Ş.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...