Dr. Vasile Marc a obţinut gradul de doctor abilitat

În ziua de 4 iunie, medicul internist şi cardiolog dr. Vasile Marc de la Spitalul Pándy Kálmán din Jula a primit, la Universitatea din Dobriţân, titlul de „doctor abilitat” (dr. habil.), un grad ştiinţific ce se conferă doctorilor în ştiinţe în baza susţinerii publice a tezei de doctor abilitat. Decretul de abilitare a fost înmânat de dr. Szilvássy Zoltán, rectorul Universităţii din Dobriţân şi dr. Csernoch László, preşedintele Comisiei Universitare de Habilitare. Medicii care deţin acest grad ştiinţific superior sunt îndreptăţiţi să ţină conferinţe universitare în mod independent în domeniul ştiinţelor medicale clinice.

Titlul de doctor abilitat poate fi obţinut doar de medici care au deja gradul PhD, minimum 4 articole proprii publicate în limba engleză, 14 factori de impact şi experienţă de predare la catedră. Susţinerea examenului de abilitare al lui dr. Vasile Marc a avut loc pe 10 decembrie 2015 şi a avut ca subiect practica din zilele noastre a tratamentelor de scădere a lipidelor. În aceeaşi zi au fost susţinute conferinţe în sala de studii în limbile maghiară şi engleză, după care a urmat o prezentare a lucrării ştiinţifice („Importanţa obţinerii valorilor ţintă în tratamentele de scădere a lipidelor, efectele pleiotrope şi rolul factorilor genetici în terapiile medicamentoase”) în faţa comisiei de abilitare.
Dr. Vasile Marc s-a născut în anul 1956, la Micherechi. Şi-a obţinut diploma de medic general la Universitatea din Seghedin. Subiectul lucrării sale de PhD au fost cercetările ştiinţifice în Almáskamarás şi Micherechi despre schimbarea nivelurilor de colesterol la pacienţi din aceste localităţi. Cardiologul Vasile Marc azi trăieşte şi lucrează în oraşul Jula fiind unul dintre cei mai îndrăgiţi medici de origine română din Ungaria.

E.Ş.

Comentarii

  1. Zilele trecute a fost si onomastica domnului doctor - ziua numelui... La Multi Ani !

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu