Editorial - Spălarea creierelor nu se mai termină…

În timp ce toată lumea ardea în febra Campionatului European de fotbal, o boală ce s-a răspândit zilele trecute nu doar printre microbişti, în Ungaria s-a găsit un parlamentar „deştept” din partea partidului Fidesz, care s-a arătat extrem de revoltat pe reţeaua de socializare Facebook de ce televiziunea publică din Ungaria îşi permite să transmită meciul de deschidere a CE dintre Franţa şi România. Arbitrat de altfel de un ungur. „Doamnelor sau domnilor redactori le plac imnurile acestor ţări? Avem noi nevoie de curvele Europei sau de dezmierdaţii de serviciu ai Europei? Nu avem nimic de mulţumit acestor două popoare…”. Bineînţeles, după ce o parte a presei maghiare a sesizat prostia şi ura răspândită de „alesul” poporului, acesta s-a scuzat zicând că nu el ar fi scris această postare, ci că cineva i-a spart contul, bla bla bla, care în mod interesant în câteva zile a şi dispărut de pe Facebook. Ce are fotbalul de azi cu evenimentele istorice de acum un secol, parlamentarul nu s-a mai obosit să ne explice…

Cert este că cele mai multe comentarii la adresa acestei postări au fost normale, echilibrate, oamenii s-au delimitat de astfel de declaraţii, s-au găsit însă destui care să împărtăşească sentimentele de ură şi duşmănie faţă de români, pe care politicianul Fidesz i-a făcut „curva” Europei. În Ungaria sunt tot mai mulţi oameni care trăiesc în istorie, într-un trecut glorios al marelui şi inegalabilul popor maghiar. Când tot ce era în jur era al lor. Şi numai al lor. Vremuri care nici măcar nu au existat vreodată. Pentru astfel de oameni, Ungaria de azi este înconjurată de Ardeal, Maramureş şi Banat, Voivodina şi Bacica, Burgenland, Ţara de Sus, Transcarpatia, şi nu de România, Serbia, Austria, Slovacia şi Ucraina. Iar aceste ideologii sunt susţinute, răspândite, şi chiar finanţate cu bani publici de către autorităţile centrale. Sunt infectaţi cu acest virus al presupusului şi mult visatului trecut glorios maghiar, în mod insistent şi consecvent, toţi şcolarii din Ungaria. Inclusiv cei de altă naţionalitate decât maghiara. Învăţământul din Ungaria este foarte naţionalist, cele mai multe manuale ghidează elevii spre o gândire xenofobă, îi învaţă ură şi dispreţ faţă de alte popoare, inclusiv (sau mai ales) faţă de cele vecine care le-au furat teritorii.
De ani buni, există un proiect guvernamental, la care şcolile din Ungaria pot aplica şi obţine bani pentru a organiza excursii pentru şcolari în „patria din afară” (pe ungureşte: külhon), adică în ţările din jurul graniţelor actuale, unde vizitează exclusiv(!) monumente maghiare, biserici maghiare, şcoli maghiare, muzee maghiare, familii maghiare etc. Întorcându-se acasă, şcolarul maghiar trăieşte cu convingerea că exact aşa este: astea toate – munţi şi văi, oraşe şi sate, poduri şi păduri – au fost şi sunt ale noastre, ale ungurilor, numai că ni le-au furat străinii, vecinii, duşmanii noştri pe viaţă. Şi din păcate, această mică sămânţă încolţeşte în sufletele nevinovate ale tinerilor ducând mai departe duşmănia şi neînţelegerea.
Spălarea creierelor şi manipularea gândirii oamenilor nu este o invenţie a zilelor de azi şi nici a politicienilor din Budapesta. Crizele financiare au adus după sine nu doar inegalităţi sociale ci şi ideologii periculoase. Singura protecţie contra concepţiilor greşite, dăunătoare şi duşmănoase, este educaţia morală şi cultura valorilor.

Eva Şimon

Comentarii

  1. Ideea Europei unite contine si asa-zisa exceptie culturala. Pana unde se merge cu aceasta exceptie, este o discutie cu multe valente. Adevarul este ca politicile nationaliste sunt omniprezente pe continentul nostru si nu se va reusi o contopire a popoarelor dupa modelul american.
    Poate ar fi meritat o pondere mai mare si o abordare mai amanuntita - solutiile propuse la finalul articolului (educatia morala si cultura valorilor).

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu