Periniţa, festivalul folcloric al tinerilor români din Ungaria

Cunoaşterea tezaurului folcloric, păstrarea şi transmiterea lui este o datorie sacră de a păstra vie cultura românilor de pe aceste meleaguri, iar festivalul organizat vinerea trecută, 10 iunie, la Jula, pentru tinerii de la toate şcolile generale şi liceu din Ungaria, încearcă an de an să promoveze acest lucru. Este vorba despre Festivalul de folclor pentru copii şi tineret „Periniţa” care îşi propune de aproape un sfert de secol conştientizarea copiilor şi a tinerilor asupra adevăratelor valori ale folclorului şi a-l transmite nealterat, generaţiilor viitoare.
La eveniment participă zeci de tineri de la aproape toate şcolile din Ungaria, în care se învaţă limba română, iar în unele dintre instituţii lucrează intens cu elevii pe tot parcursul anului şcolar coregrafi şi instructori plătiţi pentru a pregăti aceşti tineri. În fiecare an, dansatorii deschid poarta folclorului românesc la acest festival prin cântece, dansuri şi costumele pe care s-a străduit fiecare şcoală să le păstreze sau să le procure.






Astfel „micii artişti”, colegii lor de şcoală care au venit să-i vadă, părinţi, profesori, coregrafi din mai multe localităţi din Ungaria au umplut vineri, 10 iunie, sala festivă a Centrului Cultural Românesc din Jula, la cea de-a 24-a ediţie a Festivalului „Periniţa”. Acest program folcloric a fost iniţiat de regretatul Alexandru Hoţopan, cu scopul de a promova în rândul tinerilor noştri obiceiurile, cântecele şi dansurile populare, care s-a transformat într-un festival, a spus Tiberiu Juhász, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria în deschiderea programului, în calitate de gazdă şi organizator principal al evenimentului.
La întâlnirea folclorică de anul acesta au fost reprezentate şapte localităţi: Jula, Aletea, Chitighaz, Bedeu, Cenadul Unguresc, Apateu şi Chitighaz, cu grupuri de dansuri populare, grup coral şi muzică folk, marele absent dovedindu-se şcoala generală din Micherechi.








Festivalul a fost deschis de către echipa de dansuri a elevilor de clasele 1–4 de la şcoala din Jula, instruiţi de coregraful Ioan Nedrău. Copiii şcolii julane de la clasele primare până la cele liceale au prezentat un program cultural-artistic, împodobind atmosfera cu gingăşia şi puritatea lor. Ansamblul „Doina Bihorului” a dat tonul dansului la acest program folcloric, echipa în care tineri veniţi din mai multe localităţi populate de românii din Ungaria sunt încurajaţi să meargă mai departe de către instructorul Gheorghe Gros. Şi-au dat concursul şi elevii şcolilor din Bihorul unguresc, care au sosit de la şcolile din Bedeu şi Apateu. Au urcat pe scenă şi cercul de chitară din Aletea, alături de profesoara Livia Daniel, prezentând câteva melodii de muzică uşoară şi corul elevilor din Bătania pregătiţi prof. Andreea Szenes. Dansuri populare ale românilor din Ungaria, sârba, dansuri de la Vărşand, dansuri din Banat şi horă moldovenească au pus în scenă şi dansatorii şcolilor din Cenadul Unguresc, Aletea, Bătania, şi elevii Şcolii de artă „Kaláris” de la Chitighaz. După programul folcloric, toţi elevii participanţi au fost răsplătiţi cu o masă de prânz şi cu un program relaxant la Băile Cetăţii din Jula.

A.B.

Comentarii