Tabără de religie şi pelerinaje la mănăstiri în România

În perioada 10–12 iunie, un grup de 16 copii de la Şcoala generală românească din Micherechi, format în cea mai mare parte din elevi de clasele 7 şi 8, au participat la o tabără de religie ce a avut loc în Episcopia Covasnei şi Harghitei, la Mănăstirea Izvorul Mureşului. Organizatorul taberei a fost pr. Visarion Tuderici, profesor de religie la şcoala din Micherechi şi secretar eparhial la Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria. Evenimentul s-a desfăşurat cu binecuvântarea PS Siluan, Episcopul Ortodox Român din Ungaria şi PS Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei.


Acţiunea s-a numărat a fi cea de a IV-a ediţie a Taberei de religie organizată pentru şcolarii din Micherechi, tabere care în ultimii doi ani au fost organizate în România (anul trecut la Mănăstirea Feredeu, din Arhiepiscopia Aradului, şi acum la Mănăstirea Izvorul Mureşului şi la Miercurea Ciuc).
De fiecare dată, copiii au apreciat foarte mult acest gen de manifestări, care sunt importante pentru viaţa şi educaţia lor din punct de vedere creştin-ortodox şi românesc.
„Anul acesta, Tabăra de religie a fost organizată la mănăstirea Izvorul Mureşului din Episcopia Covasnei şi Harghitei. Ca şi anii trecuţi, tabăra a ţinut trei zile. În prima zi am vizitat mănăstirea Naşterea Maicii Domnului de la Ciucea. Aici ne-am închinat în bisericuţa de lemn a mănăstirii, veche de aproape 500 de ani şi am văzut mausoleul care adăposteşte mormântul poetului Octavian Goga. Următorul popas a fost la mănăstirea Recea de lângă Târgu Mureş, unde ne-am închinat la părticele de moaşte de la mai mulţi sfinţi, precum şi la veşmântul Sfintei Parascheva”, ne-a spus pr. Visarion.
În prima seară, cei 16 copii însoţiţi de 5 adulţi au ajuns la destinaţia dorită, la Mănăstirea „Izvorul Mureşului”, unde au fost aşteptaţi de maici şi primiţi cu mare drag. „La mănăstire ne-am întâlnit cu episcopul nostru, PS Siluan şi cu PS Andrei, episcopul Eparhiei Covasnei şi Harghitei. PS Siluan i-a învăţat pe copii câteva cântări bisericeşti pe care le-au cântat a doua zi, în cadrul Sfintei Liturghii. A doua zi, dimineaţă, am participat la Sfânta liturghie în biserica mănăstirii, unde copiii au rostit în cor rugăciunea „Tatăl nostru”. După slujbă, maicile ne-au arătat cum lucrează ele în mănăstire. Astfel, am vizitat atelierul de pictură, atelierul de croitorie şi tricotaje şi atelierul de sculptură. După o scurtă drumeţie prin pădurea din jurul mănăstirii, am plecat spre oraşul Miercurea Ciuc, unde am vizitat sediul Episcopiei Ortodoxe, catedrala episcopală şi Centrul cultural „Miron Cristea”. Aici am admirat icoane pe sticlă pictate de copiii din localitate şi costume populare româneşti din zonă. A treia zi a taberei, duminica, am început-o cu Sfânta Liturghie unde, iarăşi, copiii au rostit în cor rugăciunea „Tatăl nostru”, iar după Liturghie am pornit spre casă cu dorinţa de a reveni pentru mai multă vreme şi cu regretul că aceste zile pline de frumuseţe au zburat atât de repede. Scopul acestor tabere este acela de a-i pune pe copiii noştri să interacţioneze cu cultura românească, cu spiritualitatea românească ortodoxă, cu viaţa şi istoria mănăstirilor româneşti şi cu frumuseţile naturale ale României”, a mai subliniat pr. Visarion Tuderici.

A.B.


Comentarii