Vizită consulară la şcoala generală din Cenadul Unguresc

În ziua de 3 iunie 2016, consulul general Ioan Fodoreanu din Seghedin a efectuat o vizită la Şcoala generală din Cenadul Unguresc, şcoală în care limba română este predată ca obiect de studiu. Pe timpul vizitei, consulul general a fost însoţit de domnul Gheorghe Popa, membru al conducerii Autoguvernării Române din localitate. Domnul consul general Ioan Fodoreanu ne-a dat următoarele informaţii în legătură cu vizita la şcoala din Cenad: „Primirea la şcoala generală a fost făcută de doamna Tóth Pál Lászlóné, directoarea şcolii şi de către doamna profesoară Eva Ruja Molnár, care predă limba română la toate clasele din şcoală, de la clasa întâi până la clasa a opta.
La această dată, în şcoală studiază un număr de 79 de elevi, dintre care 59 studiază limba română ca limbă străină iar restul studiază limba sârbă ca limbă străină. Studierea celor două limbi aduce şcolii un spor privind subvenţia per elev. Elevii cărora li se predă în şcoală limba română ca obiect de studiu au în programa şcolară 3 ore pe săptămână »Limba şi literatura română« şi o oră pe săptămână de »Cultură şi civilizaţie românească«, care se predă tot în limba română. Copiii învaţă să citească şi să scrie în limba română din clasa a 2-a. Şcoala este sub patronajul Bisericii Reformate Maghiare. Din cele spuse de către doamna director şi de către doamna profesoară Eva Ruja Molnár relaţia cu cultul reformat este bună. Anul viitor vor veni de la grădiniţă, în clasa a 1-a, 11 copii care vor avea limba română ca obiect de studiu. Copiii de la grădiniţă fac de două ori pe săptămână câte o jumătate de oră de limba română”, ne-a prezentat domnul consul general situaţia actuală de la şcoala din Cenad.
În cadrul întâlnirii cu conducerea şcolii a fost discutată şi problema deplasării elevilor cenădeni în tabăra de la Sulina. Din 4 elevi înscrişi iniţial doar 2 mai doresc să meargă în tabără. Consulul general împreună cu cele două cadre didactice, însoţiţi de Gheorghe Popa, au vizitat clasa a VIII-a a şcolii. Din păcate, doar un absolvent al clasei a VIII-a a susţinut examenul pentru atestare în limba română.

În continuare, consulul general s-a deplasat împreună cu domnul Gh. Popa, la sediul Autoguvernării Române din Cenadul Unguresc, unde erau aşteptaţi de domnul Vasile Rotar, preşedintele Autoguvernării Române din Cenadul Unguresc. Cei doi reprezentanţi ai autoguvernării au afirmat că suma de bani primită de autoguvernare de la stat este cheltuită în totalitate în folosul comunităţii române, în special pentru plata cheltuielilor necesare elevilor pentru obţinerea atestatului pentru limba română, cadouri acordate elevilor care studiază limba română cu ocazia sărbătorilor de Paște şi de Crăciun, contribuţii substanţiale la organizarea unor activităţi privind păstrarea tradiţiilor româneşti în domeniul gastronomiei, subvenţionarea transportului elevilor care studiază limba română la diferite concursuri sau activităţi şcolare şi eventual organizarea unor excursii în România, pentru membrii comunităţii româneşti din localitate.

Comentarii