Aniversarea la Arad și Budapesta a debutului poetului Mihai Eminescu în revista „Familia”

La inițiativa Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad și în parteneriat cu Centrul Cultural județean Arad, Liga Culturală Română și Biserica Ortodoxă Română din Budapesta, în zilele de 11–13 iunie a avut loc, la Arad și Budapesta, aniversarea a 150 de ani de la debutul în revista „Familia”, a poetului Mihai Eminescu.
La Budapesta, în ziua de 12 iunie, după oficierea Sfintei Liturghii în Capela Ortodoxă Română, preotul paroh Marius Maghiaru împreună cu părintele protosinghel David Pop, au sfințit placa memorială dedicată acestei aniversări. Cu acest prilej dr. Nicolae Georgescu a rostit o alocuțiune în care a prezentat aspecte legate de debutul poetic al tânărului gimnazist cernăuțean, Mihail Eminovici. La eveniment au sosit din România scriitoarea Doina Rizea, conferențiar universitar Virgil Jireghie, precum și Avram Crăciun și Ilie Cristescu, vicepreședinți ai Ligii Culturale Române, și Gheorghe Popa, din Cenadul Unguresc, reprezentantul românilor din Ungaria în Liga Culturală Română.
Participanții la eveniment au avut prilejul de a aprecia expoziția de fotografie Eminescu, realizată de Virgil Jireghie.
Placa memorială dedicată marelui poet va fi amplasată pe peretele clădirii din strada Holló, după finalizarea lucrărilor de renovare a fațadei.

G.E.E.


Comentarii