Comisia mass-media a AŢRU insistă pentru introducerea programelor tv româneşti în Ungaria

Comisia responsabilă cu mass-media şi relaţiile externe ale Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria s-a întrunit în şedinţă miercuri, 29 iunie, pentru a dezbate problema canalelor tv româneşti care au fost scoase aproape în întregime din lista de programe ale operatorilor de tv cablu sau digital. Comisia Autoguvernării pe Ţară, condusă de avocatul dr. Gheorghe Ruja, a lansat o circulară în luna noiembrie a anului trecut către toate autoguvernările locale româneşti, prin care au solicitat o informare legată de situaţia programelor tv româneşti în localitatea lor. La acest apel au răspuns doar 6 autoguvernări, răspunsurile fiind variate. În cele mai multe localităţi nu se prinde nici un post tv în limba română, cum este şi situaţia în Jula, oraş numit „capitala românilor din Ungaria”, precum nu se prind nici în reşedinţele judeţene, Bichişciaba, Dobriţân sau Seghedin, cele trei judeţe în care trăieşte majoritatea comunităţii istorice româneşti. În localităţile mai mici, cum este Micherechi sau Crâstor, Medgyesegyháza sau Bătania, operatorii de tv cablu transmit 1 sau 2 posturi tv din România.

Prezent la şedinţă şi preşedintele AŢRU, Tiberiu Juhász, acesta a fost de părere că „ar trebui insistat pe lângă operatorii şi firmele de tv cablu din localităţile importante pentru comunitatea noastră istorică pentru a introduce posturi tv în limba română”, referindu-se în primul rând la localităţile unde există şcoală, biserică sau alte instituţii româneşti. „Atât pentru copii cât şi pentru generaţiile mai în vârstă urmărirea acestor programe este o posibilă conectare la limba română, la cultura românească”, a mai spus preşedintele Juhász.
Comisia mass-media a AŢRU a hotărât ca să iniţieze o şedinţă de lucru cu toţi preşedinţii de autoguvernări româneşti, cândva pe la sfârşitul lunii septembrie a.c., pentru a discuta problema adunării de semnături pentru a face presiuni asupra operatorilor de tv cablu sau digital ca să introducă în reţelele locale şi naţionale programe tv româneşti.

Invitată fiind la şedinţa Comisiei mass-media, Eva Şimon, redactorul şef al săptămânalului Foaia românească a vorbit despre schimbarea de design a revistei care în acest an a împlinit 65 de ani şi despre planul de a crea o pagină web mai atractivă şi cu actualizare zilnică pentru Foaia românească. Iar pentru ca aceasta să cuprindă toate actualităţile pentru comunitatea românilor din Ungaria, Eva Şimon a cerut conducerea AŢRU şi şeful Oficiului AŢRU, Gheorghe Cozma, să ajute redacţia Foii cu informaţii legate de activitatea Autoguvernării pe Ţară.

Comentarii