5 iul. 2016

Cu optimism, despre păstrarea tradițiilor românești în Ungaria

Institutul de Cercetare a Strategiei Naționale în parteneriat cu Muzeul Etnografic din Budapesta a organizat, în zilele de 8–9 iunie, conferința cu titlul „Modele de conviețuire în Bazinul Carpatic. Experiență istorică și tradiție. Integrarea naționalităților în Bazinul Carpatic”.
Inițiativa organizării acestei conferințe aparține purtătorului de cuvânt al naționalității armene, Turgyán Tamás și s-a bucurat de patronajul președintelui parlamentului ungar, Kövér László. Cele 13 naționalități recunoscute oficial în Ungaria au fost reprezentate la această conferință prin cercetători și persoane avizate care au prezentat aspecte din viața și integrarea naționalităților de-a lungul anilor.

Comunitatea istorică a românilor din Ungaria a fost reprezentată de cercetătoarea Emilia Martin care a vorbit despre „Tradiții în transformare sau transformarea tradițiilor în zilele noastre”. Această expunere a fost concepută din perspectiva prezentului și al viitorului tradițiilor în comunitățile românești din Ungaria.
Emilia Martin a evidențiat un aspect interesant observat de-a lungul cercetărilor sale: a fost o perioadă până în anii 1960 când locuitorii din mediul rural au considerat că tradițiile și modul de viață vechi țin de sărăcie și le era chiar ruşine să și le asume și să le practice. După 1960, prin activitatea formațiilor păstrătorilor de tradiții și prin activitatea pe teren a cercetătorilor care au scos la iveală valorile tradițiilor vechi, s-a schimbat și atitudinea membrilor comunităților românești. Și-au dat seama de valoarea lor și au început chiar să le aprecieze.
Emilia Martin a precizat că în ultimii ani în toate studiile pe această temă, cercetătorii, nu numai de naționalitate, dar și cei maghiari, au accentuat că odată cu schimbarea modului de viață și odată cu modernizarea vieții în general, tradițiile nu mai există decât în memoria oamenilor. Părerea sa este că așa cum lumea este în permanentă transformare și comunitățile și tradițiile lor se transformă. „Sunt tradiții care s-au păstrat vii până azi, altele care au fost revitalizate, dar au apărut și tradiții noi, din Occident, prin intermediul mass-media. În comunitățile românești din Ungaria, tot prin mass-media, au pătruns și obiceiuri românești din România, care nu erau cunoscute și practicate aici”.
Prelegerea cercetătoarei Emilia Martin a avut un accent optimist în ceea ce privește păstrarea tradițiilor românești în Ungaria. Și-a exprimat speranța că vor fi sprijinite financiar și moral acele comunități în care tradițiile sunt vii și în zilele noastre.
În programul conferinței a fost inclus și un program artistic susținut de artiști amatori aparținând naționalităților din Ungaria, la care au luat parte și elevi de la Liceul românesc din Jula, care au prezentat dansuri populare românești.

Gabriela Enea Elekes

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...