Editorial - Taberele în România, o şansă extraordinară pentru şcolarii noştri

Şcoala s-a terminat, taberele de vară şi-au deschis largi porţile. Grija părinţilor încă din lunile de iarnă-primăvară (ce mă fac cu copilul/copiii timp de două luni?) se pare că se rezolvă şi în această vară, pentru că deja au apărut multe oferte unde cei mici pot petrece vacanţa de vară în condiţii de siguranţă, ba mai mult într-o atmosferă veselă, prietenoasă, cu multe ocupaţii de recreaţie şi de noi cunoştinţe. Şcolarii români din Ungaria vor avea şi în această vară multe ocazii să participe la tabere în România.

Duminică şi luni au pornit deja în taberele din România, spre mare (la Sulina) şi spre munte (la Târgul Neamţ), două autocare cu câte 50 de şcolari români din Ungaria, care participă la taberele ARC, organizate şi finanţate de Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni. În prima parte a lunii iulie, alţi 50 de copii din Ungaria se vor putea bălăci în Marea Neagră, la tabăra de la Sulina, unde vor avea ocazia să petreacă zile de neuitat şi să lege prietenii cu alţi tineri români din România şi din ţările din jurul României. Şanse pe care părinţii sau bunicii lor nu le-au avut. Tocmai din acest motiv ar fi binevenit dacă profesorii, adulţii din preajma acestor copii i-ar conştientiza de însemnătatea acestor tabere de vară pe care România le face cadou pentru ei. Este un lucru extraordinar că din cei circa 1000 de copii care învaţă azi în şcolile românilor din Ungaria un număr atât de mare, 150 de copii, pot petrece o săptămână pe gratis în ţara-mamă. O ocazie perfectă pentru ca şcolarii noştri să cunoască mai bine limba română învăţând-o nu din cărţi în băncile şcolii, ci pe plajă sau în discotecă, în timpul unor întreceri sportive sau drumeţii la munte, printre prieteni noi.
Şansa este extraordinară din mai multe motive. Datorită şcolilor noastre româneşti cu efectiv relativ redus, în timpul claselor 5–8, aproape fiecare copil are şansa ca măcar o singură dată să petreacă o vacanţă la mare, acolo unde poate părinţii sau bunicii lor nu au ajuns niciodată în viaţă. Pe de altă parte, orice limbă cel mai bine se poate învăţa în mediul ei natural, adică limba română în România, printre vorbitori nativi de limbă română. Milioane de copii din lume plătesc bani mulţi ca să poată lua parte la tabere sau cursuri de limbă unde să înveţe de la profesori nativi, cei mai buni cunoscători ai acelei limbi. Iar să poţi învăţa lejer, fără stresul examenelor, prin joc şi distracţie, între prieteni, şi în plus totul să fie pe gratis, este un cadou extrem de valoros oferit de ţara-mamă pentru comunitatea românilor din Ungaria.
Adulţii, profesorii care-i pregătesc de drum pe aceşti copii sau cei care-i însoţesc în taberele din România trebuie să beneficieze de fiecare moment, de fiecare ocazie ca şcolarii noştri să vorbească limba română cu alţi copii, să nu stea ei între ei, ci să cunoască oameni noi, să lege prietenii care o să-i îmbogăţească în amintiri, în impresii. Norocul copiilor de azi mai este şi faptul că ei vor putea avea grijă de aceste noi prietenii mult mai uşor decât copiii de acum 30–40 de ani, când nu erau nici telefoane, darămite reţele de socializare.
Încurajaţi deci copiii să se împrietească în taberele din România cu alţi copii români şi o să vedeţi ce câştigată va fi toată lumea: şcoala, profesorii, părinţii şi bineînţeles, în primul rând, copiii înşişi!

Eva Şimon

Comentarii

  1. Este extraordinar, in tabere copii au multe de invatat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Din pacate, cu o floare nu se face primavara.
    Pe de alta parte, trebuie sa o ingrijim si sa o inmultim, cu speranta in mai bine.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu