Români din trei ţări la Cupa de Șah „Alexandru Hoțopan” de la Jula

După câteva săptămâni de pregătire, duminica trecută, la 26 iunie a fost organizată cea de a VII-a competiţie Cupa Internațională de Şah „Alexandru Hoţopan” la sediul revistei „Foaia românească” din Jula. Deoarece Alexandru Hoţopan, jurnalistul şi şahistul al cărui nume îl poartă competiţia a fost bine cunoscut şi dincolo de graniţă, competiţia are un caracter internaţional. De această dată, şahiştilor din Ungaria şi România s-au alăturat şi patru români din Serbia.






La competiţia aceasta au participat jucători din mai multe locuri: 2 din Arad şi Pecica, 3 din Nădlac, 2 din Bichişciaba, 8 din Jula, 4 din Râtişor (Serbia), 1 din Budapesta.
Din Râtişorul de lângă Vârșeț (Serbia) a sosit o delegație de patru persoane, Pau Voina CM (candidat de maestru), Tiberiu Duluj CM, Petar Rankov CM și Alexandru Drazici.
Domnul Mitică Cozma a sosit și de data aceasta cu o grupă mare din Arad, de la ACS Șah Club Vadoș Arad.
Dintre jucătorii noştri de odinioară, din păcate, numai Petru Țapoș și Ioan Ruja au participat la competiţie. Cei 30 fani ai şahului s-au înscris la concurs în şapte categorii („A” – Profesionişti seniori, „B” – Profesioniști 14/18 ani, „C” – micii profesionişti, „D” – amatori seniori, „E” – amatori 14/18 ani, „F” – micii amatori, „G” – inactivi).






Evenimentul nostru a fost onorat şi de data aceasta de prezenţa domnului Florin Trandafir Vasiloni, consul general la Consulatul General al României din Jula, care de fiecare dată ne este şi sponsor. Domnul Vasiloni a rostit şi cuvântul festiv de deschidere al competiţiei, amintindu-ne de faptul că ziua de 26 iunie este importantă pentru toţi românii din lume, deoarece este Ziua Drapelului Naţional al României. În semn de onoare, cupa noastră de şah s-a desfăşurat sub culorile steagului românesc. În deschiderea cupei de şah organizată în amintirea lui Alexandru Hoțopan, din păcate, organizatorii au fost nevoiţi să evoce şi un eveniment trist: cu o lună în urmă, pe 24 mai, s-a stins din viaţă un prieten bun și unul dintre primii membri ai comunităţii șahiștilor români de odinioară, Ioan Cefan din Jula. Toţi cei prezenţi, mici şi mari, cei care l-au cunoscut personal sau numai din povestirile celorlalţi, au păstrat un moment de reculegere în amintirea lui Ioan Cefan, colegul de şah a cărui imagine a fost afişată alături de cea a lui Alexandru Hoţopan. În aşa fel, am simţit de parcă spiritul lui ar fi şi azi printre noi…
Concursul celor 30 de şahişti a început în liniştea caracteristică acestui sport al minţii. Arbitrajul profesionist a fost asigurat de Alin Câmpeanu, care a introdus toate datele și rezultatele în calculator şi cu ajutorul lui au fost împărţite perechile la table. După patru ore fierbinţi (şi nu doar datorită caniculei), s-au anunţat rezultatele:

Rezultate:
Categoria A: 1. Rodel Marinel Rujan, 2. Petar Rankov, 3. Pau Voina, István Bányai, Alin Vivian Câmpeanu, Dan Radu Bichicenu, Ștefan Horvath, Tiberiu Duluj, Alexandru Drazici, Ștefan Obșusta.
Categoria B: 1. Bence Gurzău, 2. Dávid Márk Valaczkai, 3. Anamaria Izabela Munteanu
Categoria C: 1. Patrick Robert Mărunțiș, 2. Sonia Francesca Varga, 3. Flavius Ovidiu Sida, Răzvan Florin Buzuriu, Julia Roxana Varga, Bálint Gurzó
Categoria D: 1. Péter Vámos, 2. Gheorghe Kozma, 3. László Krisztián Juhász, Ioan Ruja
Categoria F: 1. Vlad Cristian Miculiț, 2. Fabian Mirel Hălmăjan, 3. Fabian Teodor Hălmăjan, Fete: Sida Flavia Maria
Categoria G: 1. Gabriel Ion Gheorghiu, 2. Petru Țapoș, 3. István Kovács
Cupele şi cadourile au fost înmânate de domnul consul general Florin Vasiloni, medaliile de Mitică Cozma, diplomele de Ioan Kozma (organizatorul competiţiei).




*
Florin Vasiloni: – Vă mulţumesc că și de data asta m-aţi invitat la competiţie și am putut fi alături de șahiști din Serbia, România și Ungaria. E o mare bucurie să vezi împreună la o masă români şi maghiari, copii şi adulţi, femei şi bărbaţi la o competiţie tradiţională organizată de românii din Ungaria. E lucru frumos că timp de șapte ani, în fiecare an, vă amintiţi de unul dintre cei mai mari şahişti români de peste hotare, de domnul Alexandru Hoţopan, care a fost ziarist şi redactor la Foaia Noastră. Mă bucur tare mult că de data asta au participat și români din Serbia. Păcat că am avut azi şi o datorie tristă, să ne amintim de plecarea dintre noi a lui Ioan Cefan. Este totodată frumos că şahiştii îi păstrează vie amintirea.
Pau Voina: – Mă bucur că am avut posibilitatea să participăm la competiţia dumneavoastră, ne-am simțit tare bine aici la Jula. Nu am gândit că vor fi atât de buni concurenţii, a fost un concurs tare şi bine organizat. Sper să putem veni şi la anul. Tare ne-am dori.
Tiberiu Duluj: – M-am distrat bine şi m-am simţit bine la dumneavoastră, cred că şi la competiţia din iarnă o să ne întâlnim dacă vor fi bune condițiile de călătorie, dar la vară venim mai mulți.
Suzana Gurzău (mătușa lui Bence Gurzo și Balint Gurzo): – Cu băieții am participat la multe competiţii, dar să ştiţi că totdeauna aici ne simţim cel mai bine, mai ales că băiatul cel mare a câştigat categoria lui.
Ioan Ruja: – Cred că aceasta a fost cea mai reuşită competiție de până acum. M-am bucurat să văd ce mulţi jucători au venit şi din străinătate. Clădirea Uniunii chiar este multifuncţională şi este un loc perfect pentru a desfăşura aici astfel de activităţi.
*
Cupa de şah s-a realizat cu sponsorizarea Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria, a săptămânalului „Foaia românească” şi a domnului consul general Florin Trandafir Vasiloni. Tablele de şah ne-au fost împrumutate gratis de domnul Túróczi Géza. Le mulţumim tuturor pentru ajutor.
Aşteptăm cu mult drag iubitorii şahului la următorul nostru concurs, pe care-l plănuim pe 7 ianuarie 2017, sâmbătă, de la ora 9.00, tot la sediul redacţiei „Foaia românească” din Jula.

MIC

Comentarii