Dansurile româneşti au deschis Festivalul Lubeniţei de la Medgyesegyháza

Festivalul Lubeniţei, tradiţionala manifestare, ajunsă la a XXII-a ediţie, este organizată anual de către Primăria oraşului Medgyesegyháza, pentru a aduce sărbătoare şi distracţie în familiile cultivatorilor care de mulţi ani au dus peste hotare faima oraşului prin culturile renumite de lubeniţă. Anul acesta serbarea localităţii a avut loc între 5–7 august. La deschiderea oficială a festivalului au participat, printre alţii, Ioan Fodoreanu, consulul general al României la Seghedin şi un delegat al Consulatului General al României la Jula, Tiberiu Juhász, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria şi Daniel Negrea, preşedintele Autoguvernării Româneşti din localitate.

În deschiderea evenimentului Nagy Béla, primarul din Medgyesegyháza, a urat bun venit oaspeţilor şi i-a încurajat pe localnici să nu se dea bătuţi ispitei de anul acesta, deoarece preţurile la lubeniţă au fost foarte mici şi vara aceasta foarte mulţi cultivatori au tins spre faliment. Oraşul Megyesegyháza, din judeţul Bichiş, este renumit pentru lubeniţele sale dulci şi zemoase, crescute în solul nisipos din zonă. Cu multă muncă şi investiţii pe măsură, localnicii reuşesc să scoată an de an recolte. Până când nu se ştie, având în vedere concurenţa agresivă a importurilor, preţul mic pe kilogramul de pepene verde şi lipsa unui sistem organizat de valorificare a producţiei. În fiecare an, producţiile de lubeniţă scad, ajungându-se să se cultive de aproximativ cinci ori mai puţin decât în urmă cu 20 de ani.
În ciuda realităţilor, conducerea satului s-a străduit să aducă şi anul acesta în viaţa cultivatorilor un strop de culoare cu aceste zile de festival, oferind un variat program artistic cultural şi distractiv. Deschiderea evenimentului a fost marcat de parada majoretelor şi a Formaţiei de fanfare din Ciorvaş. Formaţia de dansuri populare româneşti „Doina Bihorului”, condusă de coregraful Gheorghe Gros, a deschis apoi scena festivalului cu un buchet de dansuri româneşti. Pe durata celor trei zile de festival, localnicii şi oaspeţii din localităţile învecinate au avut parte de multă distracţie, concursuri, programe distractive şi multă muzică pentru toate vârstele, la concertele care au avut loc în fiecare zi până târziu pe scena în aer liber a festivalului, şi nu în ultimul rând multă-multă lubeniţă dulce şi zemoasă…

A.B.

Comentarii