Festival, muzică şi voie bună cu multe pogăciţe, la Chitighaz

Miros de tocăniţe şi grătare, muzică românească şi multe-multe pogăciţe gustoase i-au întâmpinat pe cei care sâmbăta trecută, 13 august, la orele prânzului, s-au dus la tradiţionalul Festival al Pogăciţelor din Chitighaz, ajuns anul acesta la cea de-a zecea ediţie. Centrul satului s-a transformat într-un bâlci adevărat, cu corturi pentru dulciuri şi prăjituri, tot felul de jucării pentru copii, produse de artizanat, bere rece şi multă-multă voie bună. Chitighăzenii şi invitaţii lor au uitat pentru trei zile de problemele zilnice şi s-au distrat, au gătit şi au mâncat împreună, au cântat şi au dansat de dimineaţa până în zori.





Festivalul a început vineri seara cu vernisajul unor expoziţii aranjate în sala mare a Casei de cultură, unde au fost expuse tablouri realizate la şcoala de artă plastică, desene ale copiilor de la taberele de vară, expoziţie de carte românească de la Bistriţa şi goblenuri realizate de colega noastră Anca Butar.










Marea parte a programului de sâmbătă, până la concertele de muzică uşoară de seară, a fost organizat de Autoguvernarea Românească din Chitighaz, care a invitat la festivalul satului echipe folclorice din România, de la Peştişani (jud. Gorj), Şicula şi Chişineu-Criş (jud. Arad), dar au evoluat şi dansatori români din loc şi cei de la Doina Bihorului. „Ne-am bucurat că am putut contribui şi noi la sărbătoarea satului, invitând fraţi din România, care ne-au adus cântecele şi dansurile lor frumoase. Pentru aceste programe am avut şi fonduri proprii, dar am câştigat bani şi de la Fondul pentru Naţionalităţi al Ministerului Resurselor Umane”, ne-a spus preşedintele Alexandru Finna.



Gospodinele din sat au pregătit pentru cea de-a zecea ediţie a acestui festival poate şi mai multe, şi mai gustoase pogăciţe. Premiul principal „Pogăciţa anului” a fost câştigat de Şcoala profesională din Chitighaz, care a făcut pogăciţe de jumări, iar premiul întâi i-a revenit doamnei Szabóné Megyeri Tímea, care pregătit pogăciţe cu afine roşii şi nuci. Printre pogăciţele premiate au mai fost cu: unt şi caşcaval, cu cârnaţi şi seminţe de susan, cu smântână, etc.
La fel ca în fiecare an, festivalul a însemnat şi întâlnirea fiilor satului, pentru că în această zi mulţi vin acasă la părinţi, la rude, de la sute de kilometri depărtare numai pentru a fi şi a sărbători împreună. „Noi ne străduim să oferim celor care vin la acest festival programe care să fie pe placul tuturor generaţiilor şi tuturor naţionalităţilor”, ne-a mărturisit doamna primar Maria Gyuricska Kalcsó.
E.Ş.

Comentarii