O nouă expoziţie marca Adela Kiss: Cu calul la Cluj

Anul acesta se împlinesc 700 de ani de la ridicarea Clujului la rang de oraș. Cu această ocazie, în cadrul Zilele Culturale Maghiare, vor avea loc o serie de evenimente care marchează acest moment aniversar. Dintre aceste evenimente remarcăm expoziţie artistei Adela Kiss, de la Jula, care poartă titlul sugestiv: „Cu calul la Cluj”. Vernisajul celei mai noi expoziţii a graficienei care şi-a terminat studiile universitare chiar în acest oraş va avea loc în ziua de sâmbătă, 20 august, ora 16.00, la Galeria studio Korunk.
La cea de-a şaptea ediţie a Zilelor Culturale Maghiare de la Cluj, din perioada 14–21 august, vor participa şi dansatorii Ansamblului Folcloric „Gheorghe Nistor” din Micherechi.

Data de 19 august 1316 este data de naştere a oraşului Cluj. Atunci, regele Ungariei, Carol Robert de Anjou (un francez pe linie paternă, nepot al regelui Franţei şi german pe linie maternă, nepot al Împăratului Germaniei şi ducelui Austriei, Rudolf de Habsburg), a acordat locuitorilor Clujului privilegiul de orăşeni, Clujului statutul de oraş şi o constituţie după modelul oraşelor din Imperiul German (Nürnberg, Praga etc.). Datorită privilegiului de la 1316, cetăţenii (în mare parte germani/saşi, dar şi maghiari sau români – iobagii care îşi plăteau datoriile şi puteau deveni cetăţeni) au putut construi şi clădi Clujul astfel încât să devină ca extindere, număr de populaţie, forţă economică, împreună cu Sibiul şi Braşovul, unul dintre primele trei oraşe ale Transilvaniei.

E.Ş.

Comentarii