Am fost şi noi la Costinești, în stațiunea tinerilor din România

Câțiva copii de la Școala Generală din Micherechi, însoțiți de profesorii lor, au avut posibilitatea să-și petreacă câțiva zile din vacanța de vară la Marea Neagră, la Costinești. Am pornit la drum în seara zilei de 25 iulie. În drum spre mare ne-am oprit în capitala României, la București, să facem o vizită la Ministerul Afacerilor Externe. Aici deja ne-a așteptat și ne-a primit cu mult drag domnul Alexandru Victor Micula, fostul ambasador al României la Budapesta. Excelența sa acum e secretar de stat la Ministerul Afacerilor Externe. Grupul din Micherechi a fost însoțit și de către doamna Monica Radu, care a fost secretar I la Ambasada din Budapesta. După puțină odihnă am continuat drumul spre țelul nostru, spre Costinești.



După aproape 18 ore de călătorie, ne-am simțit foarte obosiți, dar văzând orașul repede ne-am revenit și oboseala a dispărut dintr-odată. Costineștiul e foarte frumos și plini de turiști, în România este cunoscut ca stațiunea tinerilor. După ce am ocupat toți camerele şi ne-am așezat bagajele la locul de cazare, Hotel Meridian, am luat drumul spre malul mării. Mulți dintre noi acum au văzut prima dată Marea Neagră. Am stat uimiți și plini de bucurie. Marea era excelentă, era un peisaj perfect minunat, care ne-a lăsat fără cuvinte. Ne-am luat papucii și sandalele, am pășit în valurile mării.


Din fericire, toată săptămâna am avut timp frumos. În fiecare zi am stat la plajă, iar spre seară ne făceam programe sportive: fotbal, volei, întreceri. Costineștiul și noaptea e minunat, aici ai parte pe lângă mare și soare de numeroase distracții, precum Parcul de distracții și renumite discoteci în aer liber.
În cursul săptămânii am avut ocazia să mergem și la Mamaia. Mamaia ocupă locul întâi în topul destinațiilor alese de turiștii români pentru petrecerea vacanței de vară. Are o plajă foarte lungă și frumoasă, acoperită cu un nisip foarte fin.
Nu am putut trece nici prin orașul Constanța fără să ne oprim, fiind unul dintre cele mai mare orașe ale României. Am făcut o plimbare în centrul orașului, am făcut poze la Cazinou – care este renumit în toată Europa – dar din păcate nu mai funcționează.
În ziua de duminică, lăsând în urmă plaja aglomerată a Costineștiului, am pornit spre o mănăstire. La doar 3 kilometri de oraș, la capătul unui drum mărginit de o parte și de alta de verdeață, se află Mănăstirea Sf. Elena de la Mare. O mănăstire frumoasă cu o grădină foarte îngrijită. O măicuță ne-a povestit pe scurt istoria mănăstirii și ne-a călăuzit în biserică. În interiorul bisericii se află mormântul maicii starețe Maria Vasile, inițiatoarea începerii construcției mănăstirii.


Zilele acestea rămân pentru mine de neuitat. M-am simțit foarte bine la Marea Neagră împreună cu prietenii mei.
Mulțumim tuturor care au făcut posibilă aceasta vacanță minunată: Primăriei din Micherechi, profesorilor de la școala din Micherechi, care au reuşit să obţină finanţare pentru această excursie în ţara-mamă de la Ministerul Resurselor Umane din Budapesta. Aș dori ca în anul viitor să ne întoarcem cu toți prietenii la stațiunea Costinești.
Estera Réthelyi

elevă în cl. a 6-a, Şcoala generală din Micherechi

Comentarii