Corul „Pro Musica” din Jula, oaspete de onoare la Lugoj

Duminică, 25 septembrie, Corul „Pro Musica” din Jula împreună cu Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria au fost oaspeții parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” din Lugoj. Aici au fost primiți de oamenii generoși din Lugoj cu multă căldură, având parte de o atmosferă creștinească extraordinară. La orele dimineții Ierarhul a fost întâmpinat de preoții parohiei lugojene, pr. paroh Caius Capotescu și pr. Sorin Șutac, înconjurați de copii îmbrăcați în costume populare dar și de credincioși în frunte cu primarul orașului Lugoj, Francisc Boldea și alte oficialități din Lugoj și din satele învecinate.

Răspunsurile liturgice și pricesnele de la Sfânta Liturghie au adus bucurie și har în sufletele credincioșilor și a oaspeților prezenți la slujbă. Acestea au fost date de Corul Parohiei lugojene cu un trecut de aproape 20 de ani, condus de doamna Loredana Radu.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Siluan a vorbit despre însemnătatea activității Mântuitorului Iisus Hristos și chemarea primilor Săi ucenici, prin pescuirea minunată de pe lacul Ghenizaretului și a apreciat totodată frumoasa lucrare misionar-pastorală a bisericii gazdă care s-a umplut în această duminică de credincioși, dar și de mulți copii care s-au împărtășit cu Sfintele Taine. Preasfinția Sa a vorbit și despre prilejul deosebit prin care comunitatea din Lugoj s-a întâlnit cu frați români din Ungaria, înfiripându-se și o colaborare între credincioșii de cele două părți ale graniței, din România și Ungaria. Corul de la Parohia din Lugoj, împreună cu parohul lor, pr. Caius Capotescu au fost anul acesta oaspeții Bisericii Ortodoxe din Cenadul Unguresc de sărbătoarea hramului bisericii „Înălțarea Domnului”, întâlnire la care s-au pus bazele acestei colaborări.
După Sfânta Slujbă, Corul „Pro Musica” dirijat de Adrian Bugyi, a prezentat în fața credincioșilor un concert de cântări religioase. Sosiți la Lugoj ca oaspeți de onoare, au revendicat pe drept poziția lor de excepție transmițând emoții către public. Pentru ca biserica să vibreze la cântare este nevoie de sensibilitate și de suflet, iar aceasta se dezvoltă doar lucrând și iubind muzica, așa cum Corul „Pro Musica” se străduiește de un sfert de secol de activitate, anul acesta în luna noiembrie sărbătorind 25 de ani de activitate.
În semn de prețuire pentru această minunată zi și pentru vizita Preasfințitului și a corului julan, parohul bisericii lugojene Caius Capotescu a oferit Corului „Pro Musica” o icoană argintată a Maicii Domnului cu Pruncul, iar pentru PS Siluan o Cruce de binecuvântare.


Pentru coriștii julani, această minunată zi nu s-a încheiat aici. Urcând în autocar ei au fost conduși într-o locație aparținătoare parohiei la o agapă frățească oferită de parohia din Lugoj, iar în drum spre casă au avut bucuria de a face o oprire la Arad, unde s-au întâlnit cu maestrul Gheorghe Flueraș, cel care le-a inspirat aproape 20 de ani dragostea pentru muzică, pentru limba română și pentru tot ce este frumos și bun pe acest pământ. Coriştii julani l-au invitat pe fostul lor dirijor la aniversarea corului, care se va sărbători la începutul lunii noiembrie. A fost o experiență de neuitat plină de sentimente și amintiri plăcute.

A.B.

Comentarii