Distracție, haz și multă cultură generală la Festivalul de teatru „Stage” din Cluj

Distracție, haz și multă cultură generală – de acestea trei au avut parte elevii din Trupa de Teatru Amator a Liceului „Nicolae Bălcescu” din Jula la sfârşitul săptămânii trecute. Trupa noastră a avut plăcerea de a primi o invitație la Festivalul de Teatru pentru Adolescenți Stage, organizat în municipiul Cluj-Napoca.
Tinerii entuziaști, neobosiți și dornici de a face teatru împreună cu coordonatoarea acestora, doamna profesoară Vera Cser și cu doamna regizor Nora Tiu Chiriac, au participat la evenimentul mai sus amintit în perioada 21–25 septembrie 2016. Deplasarea a fost finanțată integral de Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria, costurile suplimentare fiind suportate de organizatorii evenimentului clujean.



Precum alte trupe numeroase, atât din țară, cât și din străinătate, echipa de elevi a liceului nostru s-a prezentat cu o piesă pe măsura așteptărilor, intitulată „Comedia nu există”, de Dumitru Solomon, debutul piesei având loc pe scena Cinemaului Mărășești. Asemenea celorlalte trupe, și Teatrul nostru din Jula a avut parte de o doză sănătoasă de cultură generală, vizionând fel de fel de piese de teatru, în diferite limbi, iar totodată având posibilitatea de a vota trupa, respectiv personajul favorit din cadrul programului. Prezentarea pieselor s-a făcut pe tot parcursul zilelor de festival incluzând și activitățile din afara programului ca, de exemplu, repetițiile și vizitarea orașului. Având în vedere programul plin de activități al tinerilor actori, unii dintre aceștia ne-au împărtășit cu drag experiențele trăite la Cluj.
Antonia Jivan: – Participarea la acest Festival Internațional de Teatru pentru Adolescenți a fost o experiență rară în viața mea. Până acum nu am mai participat la astfel de spectacole, dar m-am simțit foarte bine, atât în anturajul „actorilor”, a colegilor, cât și în preajma publicului dornic de comedie. Mă așteptam să am mai multe emoții ca de obicei, dar când am pășit pe scenă, am avut un sentiment incredibil pe care nu am să îl uit niciodată. M-am distrat pe măsură și sper din tot sufletul să particip și anul viitor la astfel de evenimente de neuitat.


Sorana Andrada Lile: – Pentru mine acest festival de teatru a fost un lucru minunat. Am avut mici emoții, dar am trecut cu brio peste ele. A fost o experiență foarte plăcută, am avut parte de un teatru-dans, exprimând prin diferite mișcări ale corpului sentimentele, dar și de un teatru de amatori cu multe piese diferite alese în mai multe limbi. Am învățat că teatrul nu constă doar din replici comice sau tragice, ci și din multă muncă, dăruire și devotament. Sper să mai avem oportunitatea de a mai participa la manifestări de acest gen, atât în România cât și în Ungaria.
La finalul Festivalului de Teatru, după premiera de încheiere, trupa noastră a făcut un popas la Muzeul „Octavian Goga” din Ciucea, după care ne-am urcat în autocare și ne-am întors fiecare acasă cu multă experiență în arta teatrală adevărată.

Andrei Sebastian Csiplo, clasa a 12-a B, Jula

Comentarii