Elena Olteanu, preoteasă model și profesoară de vocație (1974–2016)

Ziua de 24 august, a Anului Mântuirii 2016, va rămâne înscrisă cu durere în sufletele și conștiințele credincioșilor ortodocși români din Ungaria și în special a celor din Jula, dar și a cadrelor didactice de la Școala Generală și Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu” din acest oraș, prin trecerea la cele veșnice a doamnei Elena Olteanu (născută Lâmotă), mamă iubitoare și preoteasă model a părintelui Florin Olteanu din Chitighaz, dar în același timp dascăl de vocație și profesoară foarte talentată, iubită și apreciată de toți elevii și colegii săi, de la această instituție de învățământ.
Elena Olteanu a văzut lumina zilei în 24 aprilie 1974 și a trăit prima parte a vieții în comuna sa natală, Vladimirescu, din județul Arad, în aceeași localitate ca și cel care mai târziu, în 1993, avea să îi devină tovarăș de viață pentru următorii 23 de ani și căruia i-a fost întotdeauna aproape, la bine și la greu, până în ceasul mutării sale din această lume.
Din anul următor, 1994, o nouă responsabilitate și chemare le-a încununat viața și rostul, prin hirotonia pr. Florin Olteanu, a soțului ei, ca preot paroh la Chitighaz, una dintre localitățile cele mai importante ale comunității românești din Ungaria.

Între 1988–1992 a urmat cursurile Liceului Chimic din Arad, iar mai apoi pe cele ale Facultății de Teologie Litere, din cadrul Universității Oradea (1993–1997) și ale Facultății de Jurnalistică Engleză, de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad (2001–2006), precum și un Master în Limba Română, la Universitatea de Stat „Aurel Vlaicu” din Arad (2007–2009), care i-au desăvârșit formarea profesională și i-au determinat drumul de dascăl de vocație, pentru viitor.
Dumnezeu le-a dăruit două fiice, pe Maria, născută în 1998 și pe Andreea, născută în 2001, care au întruchipat în mod fericit calitățile și trăsăturile caracteristice ale celor doi părinți, cărora le-au făcut cinste și le-au adus întotdeauna în suflete multă bucurie și lumină.
În anul 1997 și-a început temporar activitatea de cadru didactic la Liceul Românesc din Jula, iar din 2004 și până în prezent a predat la acest liceu, cu multă însuflețire și competență profesională, ore de limba română și engleză, cultura și civilizația românilor, dar și ore de religie, știind să câștige atenția și prețuirea elevilor ei, prin munca desfășurată și prin talentul de care a dat dovadă, dar și prin dragostea față de oameni și bunătatea sufletului său.
Între 2002–2004, alături de alți colegi, a scris mai multe articole, în calitate de jurnalist și colaborator al publicației săptămânale „Foaia românească”, iar din 2008 și până în 2016, în paralel cu profesiunea de dascăl, a întocmit mai multe materiale pentru revista de copii „Licurici” a Liceului Românesc din Jula.
În semn de apreciere și recunoaștere pentru activitățile de pregătire a elevilor, a fost distinsă în mai multe rânduri cu premii din partea Ministerului Învățământului și Culturii, de la Budapesta (2007, 2008, 2009).
Începutul anului 2016 a adus o schimbare majoră în viața doamnei preotese și profesoare Elena Olteanu, printr-o suferință neașteptată și nebănuită care i-a marcat existența și i-a așezat viața într-o nouă dimensiune, pe care și-a asumat-o cu o tărie de caracter exemplară și o încredere neclintită în purtarea de grijă a Bunului Dumnezeu.
În pofida tuturor eforturilor și străduințelor depuse de familie și de medici în această perioadă, precum și a speranțelor celor care au cunoscut-o, starea sănătății sale nu a mai revenit niciodată la măsurile așteptate, ci și-a urmat cursul știut, iar în dimineața zilei de 24 august, împărtășită cu Sfintele Taine, a părăsit lumea aceasta și a pășit în lumea veșniciei, pe calea care duce către Împărăția Cerurilor.
Înmormântarea Elenei Olteanu a avut loc pe 28 august 2016, la cimitirul Parohiei Vladimirescu, din Arhiepiscopia Aradului.
Bunul Dumnezeu și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Cel Care S-a Răstignit și a Înviat, pentru noi, oamenii și pentru a noastră mântuire, Izvorul vieții și Stăpânul Lumii și al Întregului Univers, să îi primească sufletul în Împărăția Sa, dimpreună cu toți cei care din veac au bineplăcut Lui, dăruindu-i iertare de păcate și veșnică pomenire, să înmulțească rodul muncii și ostenelilor sale binecuvântate, iar pe cei întristați să îi mângâie și să îi întărească, păstrând neștearsă memoria și amintirea sa!
Veșnica ei pomenire, din neam în neam!
Cu multă prețuire și recunoștință și cu rugăciune înălțată către Bunul și Preamilostivul Dumnezeu, pentru odihna sufletului ei,
† Siluan

Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria

Comentarii