Prima întâlnire a tinerilor de naţionalitate din Ungaria, la Gárdony

Soltész Miklós, Secretar de Stat pentru Relaţiile cu Biserica, Naţionalităţile şi Societatea Civilă, din cadrul Ministerul Resurselor Umane de la Budapesta a fost cel care a deschis pe 9 septembrie, Gala Întâlnirii de Naţionalitate a Tinerilor din Ungaria, organizată anul acesta pentru prima dată la Gárdony, orăşel de lângă lacul Velence. Evenimentul a reunit tineri a 11 naţionalităţi din Ungaria şi a fost iniţiat de către Uniunea Tinerilor Slovaci şi Comunitatea Tinerilor Nemţi din Ungaria. Românii din Ungaria au fost reprezentaţi la întâlnire de către un grup de liceeni de la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Jula: Angelica Boca, Beatrix Boca, Estera Hegedűs, Ditta Korobán şi Vivien Péntek.


Evenimentul de la Gárdony a ţinut trei zile, în minunata staţiune aflată la doar aproximativ 40 de minute de Budapesta, fiind considerată şi una dintre cele mai atrăgătoare zone ale Ungariei pentru frumosul Lac Velence. Astfel, participanţii la întâlnire s-au putut întoarce acasă cu amintiri de neuitat. Despre programul celor trei zile, fetele de la Jula ne-au mărturisit următoarele:


„Am petrecut la Gárdony momente foarte frumoase. În primul rând, am fost primiţi foarte bine, zona este minunată, cazarea şi tot programul a fost organizat pentru a ne simţi aici cât mai bine. În prima seară, imediat după cină, a fost organizat un concert fenomenal. Programul primei zile a fost organizat în scopul de a ne cunoaşte între noi, aşa că am gustat câte puţin din cultura şi obiceiurile fiecărei naţionalităţi prezente, am avut oră de activităţi creative, conferinţe, etc. În după-masa primei zile cea mai mare surpriză a fost plimbarea cu vaporaşele pe lac, o experienţă de neuitat pentru toţi, am descoperit flora şi fauna lacului, s-a pornit şi un fel de concurs de viteză între cele două vaporaşe pe care am fost îmbarcaţi, iar distracţia a fost presărată şi cu cântece şi voie bună”, ne-a mărturisit Angelica Boca.


Scopul acestei întâlniri a fost ca tinerii de diferite naţionalităţi să se cunoască între ei, să-şi cunoască reciproc tradiţiile, de aceea fiecare grup a trebuit să susţină o prezentare a naţionalităţii pe care o reprezintă, unii s-au prezentat şi cu produse gastronomice, alţii şi-au prezentat straiele, iar alţii au adus în faţa publicului diferite istorisiri şi povestiri despre ei.
„Am avut parte de trei zile de neuitat. Programul clipelor petrecute aici ne-a trezit sentimentul identitar, ne-a făcut să ne dăm seama ce importanţi suntem, ne-a încurajat să încercăm să fim ceea ce de fapt suntem fiecare, pentru că astfel nu vom fi doar noi mai împliniţi, ci şi lumea din jurul nostru o să fie mai colorată. Astfel, putem spune că ne-am întors acasă cu foarte multe amintiri, cunoştinţe, şi cu ce este mai important, cu multe prietenii. Sperăm ca să mai avem astfel de posibilităţi în viitorul apropiat. A fost minunat!”, au mai subliniat fetele de la şcoala din Jula.

A.B.

Comentarii