Români din Ungaria, Republica Moldova şi Ucraina, uniţi prin limbă, cultură şi spiritualitate la tabăra de la Tismana

Tineri din Ungaria, Republica Moldova şi Ucraina au avut bucuria de a se cunoaşte şi lega prietenii prin participarea, în perioada 27 august–2 septembrie 2016, la tabăra „Matrice culturală şi spirituală românească”. Aflată anul acesta la prima ediţie şi organizată la Tismana, în prima serie a taberei au fost prezenţi 35 de tineri din Serbia şi Bulgaria, iar ediţia de la sfârşitul lunii august a reunit aproximativ 50 de tineri din zone româneşti din Ungaria (Jula, Micherechi), Ucraina (Ismail) şi Republica Moldova (Chişinău, Cahul, Cernăuţi). Organizatorul acestor minunate evenimente este Institutul Cultural Român Bucureşti, prin Direcţia Români din Afara Graniţelor, responsabil doamna Flori Roşianu, în parteneriat cu Mitropolia Olteniei, Consiliul Judeţean Gorj şi Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”.









Grupul din Ungaria a ajuns primul în tabăra pentru copii Tismana. Am avut bucuria de a fi întâmpinaţi de ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, de la care am primit binecuvântare pentru şederea pe aceste meleaguri. Aici în tabăra Tismana, care stă semeaţă printre munţi, înconjurată de pădure şi copaci bătrâni, nu am simţit altceva decât linişte, sunete şi miresme deosebite. Cabana taberei este situată la poalele măreţei Mănăstiri Tismana, care se află aici de mai bine de şase secole, fiind considerată „mândra mănăstire a Olteniei”, leagănul culturii şi spiritualităţii româneşti. „Îmbrăcată” în alb şi negru, Tismana este ca o emblemă a credinţei ortodoxe de nestăvilit. Aici în această împărăţie a liniştii şi frumosului a fost imposibil să nu înţelegi că toate în jur se întâmplă în voia Celui de Sus, iar şederea tuturor aici a fost una foarte plăcută, înconjurată de grija şi dragostea gazdelor, a organizatorilor, cărora le mulţumim şi pe această cale în numele grupului din Ungaria şi a tuturor fraţilor români alături de care am avut ocazia să ne bucurăm de lucruri minunate.










La tabăra Tismana am avut parte cu mic cu mare în fiecare zi de conferinţe, activităţi meşteşugăreşti renumite în zonă, susţinute de meşterul popular Filomena Tiştere, specialistă în ţesături populare (covoare olteneşti şi brâuri ţesute, ii şi cămăşi tradiţionale de Gorj, renumite în lume pentru fineţea şi migala cusăturilor) dar şi de excursii şi timp liber. Au avut loc seminarii şi lecţii de istorie, susţinute de prof. univ. dr. Nicu Panea şi preot conf. univ. dr. Picu-Nelu Ocoleanu, pe teme de cultură şi spiritualitate. Întâlnirea a avut ca obiectiv pregătirea culturală şi dezvoltarea personală a tinerilor români prin prezentarea unor modele istorice şi lingvistice româneşti, prin cursuri de etnologie şi folclor, de management cultural, precum şi prin desfăşurarea unor activităţi artistice, fiecare grup aducând cu el şi câte puţin din zona din care provine. Am participat la sfintele slujbe de la mănăstire, am vizitat obiective turistice, am sărbătorit împreună Ziua Limbii Române, iar pentru că programul taberei s-a încadrat în strategia anuală a Institutului Cultural Român de promovare a „140 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi”, am avut ocazia să păşim pe urmele lui Brâncuşi, la Muzeul Arhitecturii Populare de la Curţişoara Gorj, înfiinţat în anul 1975, precum şi la Ansamblul Monumental al lui Constantin Brâncuşi de la Târgu Jiu, ridicat în 1937–1938 de celebrul sculptor. Ansamblul se află pe o axă care traversează oraşul pornind din parcul municipal (de la malul Jiului) cu Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor şi Poarta Sărutului, continuând pe Calea Eroilor unde se află şi Biserica Sfinţii Apostoli şi încheindu-se cu Coloana fără Sfârşit. Despre toate cele vizitate precum şi despre simbolistica lucrărilor lui Brâncuşi, despre credinţele poporului român şi ritualurile cu funcţii clare din satele româneşti, tinerii prezenţi la tabără au învăţat multe lucruri interesante.


În ultima zi am fost invitaţii Consiliului Judeţean Gorj, unde am fost primiţi de vicepreşedintele Consiliului Juldeţean, domnul Ciprian Florescu, s-au împărţit materiale promoţionale, simboluri ale prieteniei, precum şi diplome de participare, care au fost înmânate de către organizatorii taberei în ultima seară tuturor participanţilor, într-un cadru festiv, la un foc de tabără, cu muzică, dans şi gogoşi gustoşi.
(Cu alte detalii despre tabăra de la Tismana vom reveni în numărul următor.)

A.B.

Comentarii

  1. Frumos la Tismana!

    PS1 :

    "gogoşi gustoşi"- gogoși gustoase ! :-)

    PS2 : Cernăuți este tot în Ukraina ...a făcut parte din România !

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu