Cărţile rare şi manuscrisele bibliofilului Iuliu Todorescu sunt expuse, pentru prima dată, în Budapesta

Foto: oszk.hu
Biblioteca Națională Széchényi din Budapesta a organizat, cu prilejul aniversării a 150 de ani de la nașterea bibliofilului Iuliu Todorescu, o expoziție cuprinzând cărți și manuscrise din renumita colecție. Prin importanța sa, colecția se situează alături de donațiile făcute de Széchényi Ferenc și Apponyi Sándor.
În deschiderea expoziției, Varga Bernadett, directorul Secției de manuscrise a arătat că este pentru prima oară când Biblioteca Széchényi organizează o expoziție având ca obiect colecția Todorescu-Horváth, iar prin aceasta își achită o datorie mai veche față de personalitatea marelui bibliofil.
A precizat că, în anul 1922, a fost întocmit catalogul acestei colecții, iar mai târziu au fost făcute public unicatele colecției ca apoi pentru o perioadă lungă de timp să se aștearnă tăcerea.



În ultima vreme, această colecție a ajuns iarăși în atenția publică prin cercetările conduse de profesorul universitar Nagy Levente, şeful Catedrei de Limba și Literatura Română din Budapesta. Cercetările au început în urmă cu trei ani la propunerea directorului secției de tipărituri vechi, Farkas Gábor, din cadrul bibliotecii. Șeful Catedrei de română a precizat că cercetările efectuate până acum împreună cu studenți de la această catedră au avut ca subiect 220 de tipărituri românești. Cea mai importantă dintre ele este Fragmentul Todorescu, interesantă și prin împrejurările descoperirii ei. Nagy Levente a explicat că Todorescu era printre primii care scotea din coperta unor cărți alte tipărituri mult mai vechi. Astfel, din coperta unei tipărituri din secolul ale XVI-lea a recuperat și restaurat alte 8 tipărituri în diferite limbi. Printre acestea s-au aflat și colile unei tipărituri în limba română cuprinzând 10 cântece calvine românești scrise cu litere latine și ortografie maghiară. Aceasta este prima tipăritură de acest gen și deci și cea mai importantă, despre care se știe până acum. Profesorul universitar a prezentat date privind biografia pasionatului colecționar, precizând că și soția sa, Horváth Aranka, și-a donat în anul 1942, tot Bibliotecii Széchényi, averea cuprinzând bijuterii în valoare de 55.000 de pengő, precum si două imobile din strada Népszínház.
Expoziția organizată la biblioteca din Cetatea Budei, prezintă, pe lângă tezaure ale colecției, istoria lor, dar și obiecte ce au aparținut marelui bibliofil și care au fost donate odată cu colecția de cărți.
Expoziția poate fi vizitată în holul Arhivei Bibliotecii Széchényi până la data de 23 decembrie 2016.
Gabriela Enea Elekes


Comentarii