Cea mai longevivă dăscăliţă, Maria Misaroş, în mijlocul copiilor din Jula

Mai multe imagini aici
Doamna Maria Misaroş, care pe 23 octombrie 2016 a împlinit frumoasa vârstă de 90 de ani, a lucrat ca învăţătoare la şcolile româneşti din Jula şi Săcal timp de mai multe decenii. A început să lucreze cu copiii încă din anul 1946, când la Jula funcţiona o şcoală confesională ortodoxă, după care, din toamna anului 1947 a activat la şcoala românească din Săcal unde a locuit, alături de soţul său, preotul Teodor Misaroş, până în anul 1963. După întoarcea la Jula, a fost învăţătoarea a sute de mici şcolari română până la pensionarea sa din 1981.



Conducerea şcolii româneşti din Jula, prin doamna directoare Maria Gurzău Czeglédi, i-a pregătit doamnei Maria Misaros, ajunsă la vârsta de 90 de ani, o întâlnire-surpriză cu cei mai mici şcolari români. Peste o sută de elevi ai claselor 1–4 au aşteptat-o pe învăţătoarea de odinioară în sala mare a Centrului Cultural Românesc, în ziua de 25 octombrie, cu un frumos program de poezii, cântece şi dansuri româneşti. La rândul ei, doamna Misaroş, cea mai longevivă dăscăliţă din comunitatea noastră, le-a mulţumit profesorilor şi copiilor pentru această surpriză, care i-a amintit de frumoşii ani petrecuţi printre şcolarii români din Săcal şi Jula.


Alături de conducerea şcolii, care i-a dăruit flori şi un album de fotografii, doamna Misaroş a fost felicitată şi de Tiberiu Juhász, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria, care i-a oferit de asemenea un buchet de flori şi i-a urat multe zile senine şi fericite în continuare.
Copiii au fost fericiţi de întâlnirea şi de cadoul simbolic pe care l-au făcut pentru cea mai în vârstă dăscăliţă de la Jula, dar s-au bucurat la fel de mult şi când au fost poftiţi cu toţii pe scenă pentru o poză comună.

E.Ş.

Comentarii