Cinstirea pensionarilor din Micherechi, cu folclor românesc

Mai multe imagini aici
Comuna Micherechi, deocamdată şi sperăm încă mult timp, diferă de celelalte localităţi cu populaţie românească din Ungaria: este singurul sat din Ungaria în care cu oricare persoană trecută de 60–65 de ani poţi să stai de vorbă în limba română. Ne-am convins personal de acest lucru, participând la tradiţionala Zi a pensionarilor, pe care Primăria din Micherechi o sărbătoreşte în octombrie fiecărui an, deja de mai bine de două decenii. Priviţi fotografiile de la această manifestare, postate pe pagina de Facebook a revistei noastre, şi veţi vedea că i-am fotografiat aproape pe toţi cei care au participat, ba mai mult, aproape cu toţi am şi povestit puţin. În româneşte. Să ne ţină Dumnezeu bătrânii cât mai sănătoşi şi cât mai mult timp, să avem timp noi, cei mai tineri, să învăţăm de la ei!


Duminică din 9 octombrie, la Micherechi a fost dedicată pensionarilor. Casa de Cultură „Gheorghe Dulău” s-a umplut de doamne şi domni îmbrăcaţi elegant, trecuţi de floarea vârstei dar cu suflet tânăr. Cum ne-au spus cei mai mulţi, au venit nu pentru prânzul oferit de Primărie, ci pentru ca să vadă un program folcloric românesc şi pentru a petrece timp alături de cei care sunt ca ei, pensionari ai satului.
Evenimentul a fost deschis în limba maghiară de către şeful Centrului de bătrâni din sat, Keresztes György, care a vorbit despre însemnătatea Zilei Internaţionale de Persoanelor Vârstnice. Primăriţa satului, doamna Margareta Tat, a apreciat că această sărbătoare este o dovadă de sinceră prețuire și respect, pe care națiunile lumii o datorează persoanelor de vârsta a treia pentru eforturile depuse în dezvoltarea societății. Ne-am întrunit azi să-i onorăm pe părinții, bunicii și străbunicii noștri, cei care ne-au dat viață, ne-au înseninat copilăria, ne-au luminat drumul spre ceea ce suntem azi, și care încă își fac griji pentru noi, oricât am fi de puternici. Ziua de astăzi nu este doar o sărbătoare a familiei, ci și a comunității. Îi cinstim pe toți concetățenii noștri ajunși la vârsta înțelepciunii, fiindu-le recunoscători pentru tot ce au construit pentru noi. Respectul față de cei împovărați de ani este scris în inima noastră și avem datoria morală să o transmitem mai departe”, a spus doamna primar.



Înainte de programul cultural, care a fost oferit de tinerii talentaţi de la Ansamblul folcloric „Floarea Barcăului" din Marghita (Bihor, România), doamna primar Tat, în numele Consiliului Local din Micherechi, a înmânat un tort şi o diplomă celui mai vârstnic locuitor al satului, Teodor Gurzău, care tocmai în acea zi de 9 octombrie a împlinit vârsta de 95 de ani.
Programul folcloric al grupului „Floarea Barcăului” din Marghita a cuprins cântece şi dansuri populare din zona Bihorului.

E.Ş.

Comentarii