Corespondență culturală - România este o țară care iubește muzica - Concursul ENESCU 2016, București

Duminică, 25 septembrie, s-a încheiat ediția din 2016 a Concursului George Enescu. Evenimentul întreg – desfășurat anul acesta sub celebrul citat din George Enescu: „Visez fără încetare. Cât exist, vreau să cânt” – a conferit Concursului o aură de valoare sporită și de romantism fără precedent.
Concursul a fost extrem de pretențios față de performanțele tinerilor muzicieni, ajunși în București din cele mai îndepărtate colțuri de lume. A fi premiat la acest Concurs înseamnă un „pașaport” extrem de valoros în lumea muzicii simfonice mondiale. Cei douăzeci de membri ai juriului internațional au fost toți reputați muzicieni, unii chiar foști premianți la ediții mai vechi al Concursului.
Așa a fost pianista din Rusia, Elena Leonskaia, câștigătoarea premiului I al Concursului Enescu, secția pian, acum 50 de ani. Celebra pianistă intervievată în calitate de membră a juriului a evidențiat calitatea de unicat în lume a Concursului Enescu, deoarece e singurul, care face parte din brandul unui Festival – Festivalul Internațional Enescu – asigurând tinerilor muzicieni posibilitatea intrării în viața muzicală internațională în niște condiții profesionale extrem de pretențioase, ceea ce le conferă deci valoare și mai mare. Locul desfășurării Concursului, minunatul Atheneu a devenit astfel unic în lume. Și, cred în acest calificativ al Doamnei Leonskaia, cred, că nu l-a dat doar din curtoazie.
Duminică, 25 septembrie, fațada Atheneului, clădire simbol deja al muzicii, a fost transformat într-un video-mapping inspirat din creația enesciană și din Concursul Enescu. Doamna Leonskaia, în interviul domniei sale, nu a exagerat prin nimic afirmând că România este o țară care iubește muzica, cu un public care înțelege muzica. Public în stare să stea pe durata concertelor din finalele secțiunilor, afară, în Piața Atheneului, pentru a urmări concertele transmise din sală, pe imensele ecrane instalate în piață. Ca și în timpul Festivalului, publicul s-a arătat fidel muzicii, chiar dacă interpreții nu erau încă mari artiști consacrați. Creditul acordat nu a fost dezmințit de tinerii concurenți.
Seara de duminică, 25 septembrie 2016 a fost o seară mult așteptată de toată lumea. Pronosticul pentru câștigătorul Premiul I la pian preocupa pe toată lumea, de zile întregi. Competiția fusese strânsă. Dar fusese și ultima seară, iar importanța instrumentului este întotdeauna una specială, PIANUL, are o aură vrăjită, după cum proiecția video-mapping de pe Fațada Atheneului întreținea și ea interesul tuturor. Premiul I deci, la Secția Pian, a fost câștigat de Victoria Vasilenco din Bulgaria. În acest concert atât de important pentru cariera ei a interpretat Concertul nr. 1 op. 15 în re-minor de Johannes Brahms.


Premiul I, Secția Vioară a fost câștigat de Gyehee Kim din Coreea de sud, Premiul I, Secția Violoncel a fost câștigat de Zlatomir Fung din Statele Unite ale Americii, Premiul I, Compoziție – Muzică de cameră a fost câștigat de Caterina di Cecca, Premiul I, Compoziție – Muzică simfonică a fost câștigat de Tian-Tian.
Peste doi ani vor veni la Concurs alți tineri, sperăm în număr tot atât de mare, dintre ei iar se vor selecta participanții și se vor alege apoi premianții. Câștigătorii de acum pornesc pe drumul lung și greu al carierei de solist, va fi lung și anevoios drumul consacrării, presărat cu invitații, cu premii, cu aplauze frenetice, cu multă muncă, cu lungi călătorii și… nu cu puține eșecuri chiar…
Strălucitoare rămâne însă MUZICA.

Festivalul și Concursul ENESCU se află sub înaltul patronaj al Președinției României
Producător: Guvernul României
Președinte de onoare: Dirijorul Zubin MEHTA
Director artistic: Dirijorul Vladimir Mikhailovich JUROWSKI


Anna Scarlat

Comentarii