Editorial - Roata nu mai trebuie inventată

Fără nicio exagerare, ungurii sunt campioni mondiali la capitolul „cum să-ţi tratezi conaţionalii din afara ţării”. În Ungaria, orice partid politic conduce ţara, strategia pentru comunităţile istorice din afara ţării este ca o carte sfântă, respectată şi aplicată de toate guvernele fie ele de stânga, de centru sau de dreapta. De 25 ani de ani încoace, Ungaria a împânzit toate ţările vecine (în primul rând, România, şi apoi Slovacia şi Serbia) cu instituţii, organizaţii, fundaţii ungureşti, care au rolul de a întări sentimentul identitar al ungurilor de acolo şi nu doar prin cultură, dar şi prin protecţia şi aplicarea drepturilor minoritare.

Când credeam că a trecut deja marele val de acordări de cetăţenie maghiară pentru ungurii din afara ţării, mi-a atras atenţia o ştire din presa maghiară, care arată că aşa-numita Fundaţie Eurotrans, de pe lângă UDMR, a ajutat în ultimul un an pentru 30 de mii de unguri din Transilvania să obţină cetăţenia maghiară. Nu atât eficienţa cu care lucrează această fundaţie m-a surprins, ci faptul că ea există şi încă cum… Fundaţia Eurotrans îşi desfăşoară activitatea în 17 (din cele 41 de) judeţe ale României, deci aproape în toată ţara, iar cei 70 de angajaţi îi ajută zi de zi pe cei care doresc să-şi depună actele pentru (re)dobândirea cetăţeniei maghiare. Ajutorul se acordă nu doar în numeroasele birouri, ci angajaţii fundaţiei se deplasează şi în cel mai neînsemnat sătuleţ la cel mai bătrân ungur care vrea să-şi depună actele. Toate aceste activităţi – inclusiv traducerea documentelor din română în maghiară – le execută în mod gratuit.
Nu am înşirat aceste lucruri pentru a face reclamă gratuită Fundaţiei Eurotrans, ci din simplul motiv de a atrage atenţia autorităţilor române cum ar trebui să ajute românii din comunităţile istorice din Voivodina, Timoc, Ungaria, Bulgaria sau Transcarpatia să obţină cetăţenia română la care, conform modificării Legii cetăţeniei române, au şi ei dreptul. Luaţi exemplul celor mai experimentaţi! Fără ajutor central din ţara-mamă, doar prin iniţiative personale realizate cu amatorism, posibilitatea obţinerii cetăţeniei române va rămâne un vis frumos dar de neatins pentru mulţi români din comunităţile istorice.

Eva Şimon

Comentarii

  1. Autoritatile ar trebui sa infiinteze o fundatie ? Nu prea cred. What about ca oameni cu initiativa din comunitatile romanesti sa faca asta ? Desigur, ar putea solicita sponsorizari din Romania pentru asta si probabil vor si primi. Succes !

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu