Festivalul „La obârşii, la izvor”, ediţia a IX-a

Duminică, 2 octombrie, numeroşi credincioşi români din Jula, precum şi de la celelalte parohii ortodoxe româneşti din Ungaria, au participat la cea de-a IX-a ediţie a festivalului de promovare şi păstrare a culturii populare tradiţionale româneşti „La obârşii, la izvor”. Festivalul este organizat de către Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria în colaborare cu instituţii din Jula, cu Institutul Cultural Român din Budapesta şi fiindcă anual festivalul reprezintă o zonă folclorică din România, anul acesta întâlnirea a fost promovată cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin, iar reprezentanţii acestora au venit la Jula cu ceea ce au ei mai bun.








Evenimentul a fost organizat la Centrul Cultural Românesc din Jula, unde a urcat pe scenă Ansamblul „Semenicul” cu două generaţii de dansatori, precum şi mai mulţi interpreţi de muzică populară bănăţeană. Participarea Ansamblului Folcloric „Semenicul” din Reşiţa, înfiinţat în 1969, a fost sprijinită de Institutul Cultural Român Budapesta.
Astfel şi la ediţia din acest an a festivalului, cultura şi tradiţiile populare au fost prezente la cel mai înalt nivel, atât prin folclorul autentic, cât şi prin organizarea unei expoziţii de costume populare vechi şi noi, care au putut fi admirate de toţi cei prezenţi la festival în holul Centrului Cultural. Acestea au fost aduse de Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş şi de soţii Ionaşcu, proprietarii unui atelier specializat din Calnic. Oaspeţii din Caraş-Severin au fost însoţiţi la Jula de Silviu Hurduzeu, preşedintele Consiliului Judeţean şi vicepreşedintele Ionuţ Popovici, dar şi de PS Lucian Mic, episcopul Caransebeşului.




PS Lucian Mic nu a sosit la fraţii din Ungaria singur, ci însoţit de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeşului, participând şi la Sfânta Liturghie duminicală oficiată în Catedrala Episcopală cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din Jula alături de PS Siluan Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria şi un sobor de preoţi şi diaconi.

A.B.

Comentarii