28 oct. 2016

„Foaia românească”, gazda unei conferinţe internaţionale despre presă

Universitatea din Oradea, prin Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Departamentul de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, şi Universitatea din Seghedin, prin Facultatea de Pedagogie „Juhász Gyula”, Catedra de Limbă şi Literatură Română au organizat o conferinţă internaţională în zilele de 14–15 octombrie, pe tema mass-media în post-comunism. Lucrările din prima zi s-au desfăşurat la Oradea, iar cele din a doua zi la Jula, la sediul Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria, care găzduieşte şi redacţia săptămânalului „Foaia românească”.

Conferinţa cu titlul „Mass-media în post-comunism: moştenire, evoluţie, tendinţe" a reunit peste 50 de reprezentanţi ai mediului academic, cercetători, specialişti în măsurarea audienţei mass-media, directori de edituri, jurnalişti din România, Ungaria, Serbia şi Republica Moldova.


Ariile tematice ale lucrărilor care au fost prezentate în cele patru secţiuni ale conferinţei au fost diverse, de la evoluţia pieţei mass-media, concepte editoriale în mişcare, exigenţe şi derapaje în conţinuturile media la metamorfoze ale limbajului jurnalistic, consumul de mesaje mass-media, criza de imagine a presei, economia mass-media, impactul trustizării asupra mass-media ori efectele crizei economico-financiare în mass-media.
Deschiderea oficială a conferinţei a avut loc pe 14 octombrie, în sala festivă a Bibliotecii din Oradea, şi a fost onorată de prezenţa consulului general al României la Jula, Florin Vasiloni, care a vorbit alături de prof. univ. dr. Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea, Sorin Curilă, președintele Senatului Universității din Oradea, Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor din Oradea, Ion Zainea, vicepreședinte al Asociației Române de Istorie a Presei.
În cuvântul său de salut, domnul Florin Vasiloni s-a declarat fericit că pentru prima dată vine la Universitatea din Oradea în calitate de consul general al României la Jula, punând accentul în discursul său pe importanţa diplomaţiei publice şi culturale: „Deschiderea către multiculturalism şi diversitate culturală, toleranţa la nivel individual şi colectiv; buna convieţuire în cadrul societăţii româneşti în spiritul consecvenţei şi echilibrului, reprezintă vectori esențiali de promovare ale relațiilor culturale pe care ţara noastră le susţine şi le promovează în mod constant şi pe plan extern. Universitatea din Oradea oferă astăzi un cadru aparte, un spațiu al educaţiei, dialogului și colaborării în domeniul găsirii unor concluzii pertinente în ceea ce priveşte tema conferinţei la care participăm. Salut legătura creată între cercetători și profesori români din România, Ungaria şi din alte state. O legătură intelectuală strânsă între românii din Ungaria şi Ţara-Mamă are un potențial uriaș în susţinerea comunităţii istorice româneşti din Ungaria, pentru păstrarea identităţii culturale, etnice, lingvistice şi religioase a acesteia. Dorim să impulsionăm aceste relaţii, în vederea constituirii unor rețele de specialiști în diferite domenii. În opinia mea, este esențial ca universitățile româneşti să se conecteze la nevoile şi aspiraţiile comunităţii istorice româneşti din Ungaria. Vreau să aduc mulţumiri cu această ocazie Universităţii din Oradea pentru faptul că, în fiecare an, oferă unor tineri proveniţi din cadrul comunităţii româneşti din Ungaria şansa de a studia aici, aceşti tineri constituind pentru noi toţi speranţa unui viitor pentru această comunitate”, a spus consulul general de la Jula.
Prof. Marian Petcu, de la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din Bucureşti, a vorbit despre „Evoluţii recente în jurnalismul autohton". La conferinţă au fost prezente cu standuri de carte editurile Tritonic Bucureşti şi David Press Print Timişoara, fiind lansate două apariţii editoriale coordonate de Marian Petcu: „O cronologie a cenzurii în România" şi „Contribuţii la istoria economică a presei din România".
*
Cea de-a doua zi a conferinţei s-a desfăşurat la Jula, la redacţia săptămânalului „Foaia românească ". Programul acestei zile a fost moderat de către prof. dr. Mihaela Bucin, șeful Catedrei de română din cadrul Universității din Seghedin, şi a cuprins cuvântări de salut adresate de către Florin Vasiloni, consulul general al României la Jula, Eva Șimon, redactor-șef al „Foii românești" și prof. Gabriel Moisa, Universitatea Oradea.


Secțiunea de la Jula a conferinței a cuprins un workshop pe tema „Presa de limbă română din Ungaria, istorie şi prezent” şi expoziţia „Foaia românească – 65 ani, metamorfoze şi identitate", prezentate de către redacţia acestei publicații.
Au prezentat lucrări la această sesiune, lector univ. dr. Petru Weber de la Universitatea Seghedin, dr. Gheorghe Petrușan, președintele Autoguvernării Românești din jud. Csongrád, fondator al revistei bilingve „Convieţuirea–Együttélés” din Seghedin, conf. univ. dr. Mihaela Bucin, Petrică Crețu, pastor la Biserica Baptistă Română din Micherechi, Eva Șimon, drd. Gabriela Elekes, din Budapesta şi lect. univ. Marieta Gavra, de la Universitatea din Seghedin.
În cadrul manifestărilor, Asociația Română de Istorie a Presei, reprezentată prin Ion Zainea, vicepreședinte, a acordat Diplome de Excelență consulului general Florin Vasiloni, prof. Gheorghe Petrușan şi redacţiei „Foaia românească”.
În cele două zile, participanții la conferinţa mass-media au putut vizita colecțiile muzeale adăpostite de nou renovata Cetate a Oradiei, dar și Catedrala Ortodoxă Românească din Jula și Muzeul Episcopiei Ortodoxe Române de la Jula.

E.Ş.

Un comentariu:

  1. De ce sa pierzi o oportunitate uriasa? Rapid! Hollywood e aici! Castiga si tu bani! Exact ceea ce iti trebuie! Bani online, cu cel mai bun subiect de film! Sistemul functioneaza! Trebuie sa ajungem la Hollywood! Rapid si puternic! Cel mai de incredere sistem! Hollywood te asteapta! Solicita acum detalii la adresa de email : locmunca.office@gmail.com

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...